Zorg

Atrocentese eerder toepassen als behandeling voor pijnlijk kaakgewricht

Patiënten met kaakgewrichtsklachten hebben baat bij het eerder inzetten van artrocentese.

kaakklemmen, tandarts, tandartsstoel

Artrocentese

Dit is een behandeling wat het gewricht spoelt door middel van een gewrichtspunctie. Deze therapie geeft een snellere verlichting van de pijn en draagt bij aan het reduceren van ziektekosten. Dat concludeert Lukas Vos in zijn promotieonderzoek. Artrocentese wordt nu pas gebruikt als conventionele behandeltechnieken onvoldoende hebben geholpen.

Pijnlijke kaakgewricht

Pijn aan het kaakgewricht komt vaak voor. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, maar vaak is de exacte oorzaak niet duidelijk. Patiënten krijgen het advies hun dieet aan te passen en thuis bewegingsoefeningen te doen, eventueel in combinatie met fysiotherapie en het plaatsen van een splint. Atrocentese wordt pas ingezet als de klachten blijven.

Behandeling eerder inzetten

Vos onderzocht welke invloed het eerder inzetten van zo’n gewrichtspunctie heeft op de klinische effectiviteit en op de kosten. Hij concludeert dat artrocentese een meer prominente plaats verdient in de behandelstrategie van gewrichtspijn in het kaakgewricht, en pleit bovendien voor verder onderzoek naar behandelingen die succesvol zijn gebleken in vergelijkbare gewrichten.

Viscosupplementatie

Ook ging hij na of viscosupplementatie ook in het kaakgewricht succesvol kan zijn. Dit is het herhaaldelijk inspuiten van een bepaalde stof die vervolgens werkt als glijmiddel in een schurend gewricht, dit wordt nu nog alleen toegepast in het kniegewricht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht