Zorg

Transseksualiteit: Hoe wordt een man een vrouw en een vrouw een man?

 Elk jaar kloppen meer mensen aan bij het UMCG omdat ze voelen dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren. Het genderteam van het UMCG is, naast dat van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, de enige plek in Nederland waar transseksuelen terecht kunnen. Coördinator van het UMCG-team, plastisch chirurg dr. Tim Middelberg, vertelt wat het UMCG voor hen kan betekenen.

transgender, Transseksualiteit

Foto: Kenji-Baptiste OIKAWA

Man of vrouw?

Wanneer ben je nou man en wanneer vrouw? Beantwoord die vraag maar eens voor je zelf. Er zijn vrouwen die zich vooral man voelen, maar niet een volledige transitie willen. Er zijn mannen die regelmatig als vrouw leven, maar nooit bij een genderteam aankloppen. Van de mensen die wel van geslacht willen veranderen, gaan er ongeveer 35 per jaar naar het UMCG. En dat aantal stijgt jaarlijks. Goed dus, dat er steeds meer aandacht voor transseksualiteit is, vindt Tim Middelberg. “Het zorgt ervoor dat meer mensen begrijpen wat transseksualiteit is.”

 Hersenen onderzocht

Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar transseksualiteit. Middelberg haalt het onderzoek aan van Dick Swaab, emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Swaab onderzocht de hersenen van overleden transseksuelen. Uit de hersenconfiguratie van deze mensen blijkt dat het beeld van de sekse in de hersenen niet mee-ontwikkeld is met het lichaam dat ze hadden.”

Meisje voelt zich een jongetje

Kinderen die 2, 3 jaar oud zijn, kunnen benoemen hoe ze zich voelen en wat ze zijn. Als een jongetje zich een meisje voelt of andersom, dan kan dat dus al op die leeftijd blijken. Uit een promotieonderzoek van het VUMC blijkt dat de helft van de kinderen die zich langdurig als ‘het andere geslacht’ gedraagt, daadwerkelijk transseksueel is. Kinderen die zich zo voelen, kunnen met het hun ouders naar het VUMC. In Groningen kunnen alleen volwassenen die zich transseksueel voelen terecht.

Zware beslissing

Wie zich bij het UMCG meldt, vindt het vreselijk om het lichaam te hebben dat hij/zij heeft. Het traject begint altijd met gesprekken met een psychiater. “Die bekijkt of er geen psychische aandoening of bijaandoeningen zijn die kunnen verklaren waarom iemand zich zo voelt,” legt Middelberg uit. “Soms schatten we in dat het voor iemand te zwaar is om het hele traject vol te houden. Omdat iemand al op leeftijd is of omdat hij of zij in de omgeving niet geaccepteerd wordt. We kijken dus ook of de draagkracht er is om het traject van geslachtsverandering aan te kunnen. We bespreken deze mensen maandelijks in ons team. De psychiater, de gynaecoloog/endocrinoloog, plastisch chirurg, medisch maatschappelijk werker en soms de KNO-arts en uroloog.”

“Er gebeurt onwijs veel’

De mensen die aan de transitie beginnen, volgen een vergelijkbaar pad. “We hebben daarvoor criteria die wereldwijd gebruikt worden.” Dat betekent dat een man eerst in ieder geval een jaar lang gaat leven als vrouw of andersom.“Je krijgt dan hormoontherapie waarbij je uiterlijk verandert, je stem en ook je gedrag. Er gebeurt onwijs veel in deze periode”, zegt Middelberg. “Zeker niet alleen lichamelijk, maar ook in je dagelijks leven. Ik heb wel eens een transvrouw horen zeggen dat ze altijd van voetbalwedstrijden hield, maar er nu geen aardigheid meer aan had. Je moet echt wennen aan alle veranderingen. Hoe ga je met je relatie om, met je kinderen of ouders? En hoe vertel je het op je werk?”

Uiteindelijk, de operatie

Middelberg legt uit dat transmannen relatief snel ‘onzichtbaar’ worden. Mensen zullen niet denken dat zij geboren zijn als vrouw. “Bij transvrouwen ligt dat meestal lastiger, zij vallen door hun lichamelijke kenmerken meer op.” Wie behandeld wordt in Groningen leeft meestal anderhalf jaar in het ‘gewenste’ of ‘gevoelde’ geslacht. Daarna volgt een operatie. “De plastisch chirurg maakt van de penis en balzak een vagina en wanneer de transvrouwen met hormonen weinig borsten ontwikkelen, kunnen we met implantaten ook borsten maken. Heel soms vragen ze ook naar operaties aan het gezicht, de jukbenen en kin bijvoorbeeld, als hun gelaatstrekken te mannelijk zijn.” Transmannen worden geopereerd om hun borsten, baarmoeder en eierstokken te verwijderen. De clitoris is gegroeid en daarvan kan een minipenis gemaakt worden. “Transmannen vragen ook naar een penisopbouwoperatie. Dat is een moeilijke operatie en omdat je zo’n operatie vaak moet doen om het goed te doen, vinden ze alleen in het VUMC plaats.” De transmannen en transvrouwen blijven na de operatie nog een tijd in nabehandeling. En niet alleen vanwege de operatie. “Je moet wennen aan je nieuwe lichaam”, zegt Middelberg. “Ook dat is weer een heel proces. Met name onze medisch maatschappelijk werkster biedt daarbij veel ondersteuning.”

 Ik ben een man/vrouw

Binnenkort hoeven transmannen en –vrouwen hun operatie niet meer af te wachten om bij de burgerlijke stand van geslacht te veranderen. Een deskundige, meestal de psychiater moet nog wel goedkeuring geven, maar wanneer die akkoord is, kunnen ze bij de burgerlijke stand al veel eerder zeggen: ik ben een vrouw/man.

Bron: KennisInZicht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht