Zorg

Vrouwen met terugkerende depressies hebben vaker overgewicht

Vrouwen met terugkerende depressies hebben vaker overgewicht en meer ‘gevaarlijk’ buikvet dan de gemiddelde bevolking. Er lijkt een relatie te zijn met het langdurig gebruik van moderne antidepressiva (SSRI’s). Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Anja Lok, die de rol van biologische factoren onderzocht bij terugkerende depressie. 

overgewicht, dik, vrouw, dieet, gewicht, obesitas

Foto: freedigitalphotos.net

Heel wat onderzoeken laten een verband zien tussen herhaaldelijk depressief zijn en hartproblemen. Waarom dat zo is, blijft vooralsnog onduidelijk. Er zijn vermoedens dat genetische en biologische factoren een rol spelen, waardoor iemand zowel kwetsbaar is voor depressies als voor hart- en vaatziekten.

Biologische verklaring

Psycholoog en psychiater-in-opleiding Anja Lok ging op zoek naar een biologische verklaring. Dat deed ze bij een groep van 137 patiënten die al tien jaar deelneemt aan de Deltastudie, een studie onder mensen die bij aanvang van het onderzoek hersteld zijn van een depressie en er minstens twee achter de rug hebben.

Het onderzoek

Lok keek onder andere naar overgewicht, het stresshormoon cortisol en naar vetzuren in het bloed, die belangrijk zijn voor de hersenen en een rol spelen bij stolling en ontsteking. Daarnaast richtte ze zich op het 1-carbonmetabolisme, een verzameling biochemische processen die een grote rol spelen bij onder meer de vorming van bouwstoffen voor DNA.

Hart- en vaatziekten

Stoornissen in dit metabolisme kunnen allerlei aandoeningen tot gevolg hebben, waaronder aangeboren hart- en vaatziekten en psychiatrische aandoeningen.

Verschillen

De promovendus vond een aantal verschillen tussen de patiënten van de Deltastudie en een groep met gezonde controlepersonen. Zo hadden vrouwen met terugkerende depressies meer overgewicht. Het vet zat vaker rond de taille, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Bij mannen was het verschil met de controlegroep statistisch niet significant.

SSRI’s

Lok: ‘Het continu gebruik van SSRI’s zou een reden hiervoor kunnen zijn. Dat is opmerkelijk, want van deze vrij nieuwe groep antidepressiva wordt juist gedacht dat ze géén gewichtstoename veroorzaken. Van de oudere middelen is het bekend dat je er zwaarder van wordt. Maar ik moet hier een slag om de arm houden. Het kan natuurlijk ook dat artsen SSRI’s juist voorschrijven omdat iemand al overgewicht heeft.’

Leefstijladvies

‘Onze patiënten hadden eveneens verhoogde cortisolspiegels, ook als ze niet depressief waren’, vervolgt Lok. Degenen die ‘s ochtends lage hoeveelheden van dit stresshormoon in het bloed hadden, liepen meer risico op terugval. Vooral als er daarnaast sprake was van een jeugdtrauma.

 Afwijking vetzuren

Lok zag ook afwijkingen in de vetzuren. De patiënten uit de Deltastudie bleken minder goede vetten en meer slechte, verzadigde vetzuren in het bloed te hebben. Daarnaast waren er aanwijzingen dat een polymorfisme in een gen met de naam FABP2 verband houdt met sommige vetzuurafwijkingen. Een polymorfisme is een genetische variatie die bij meer dan één procent van de bevolking aanwezig is.

Verhoogde kans depressie

Zo’n zelfde genetische variatie onderzocht Lok in het MTHFR-gen, dat betrokken is bij het 1-carbonmetabolisme. Gezonde mensen die dit polymorfisme hebben in combinatie met een jeugdtrauma, hebben een verhoogde kans op depressie. Patiënten met terugkerende depressies en deze genetische variatie lopen een groter risico op terugval.

Oxidatieve stress

‘Al deze bevindingen wijzen erop dat dit soort processen te maken heeft met oxidatieve stress’, zegt Lok. Oxidatieve stress kan ontstaan door roken, medicijngebruik en overgewicht. Het treedt op in lichaamscellen en beschadigt alle delen van de cel, inclusief het DNA. ‘Het speelt een fundamentele rol bij het risico op hart- en vaatziekten én op depressie.’

De behandeling

Wat betekent dat voor de behandeling van depressie? ‘Oxidatieve stress is goed te bestrijden: door meer te bewegen in combinatie met een dieet. Het is alleen moeilijk om een depressieve patiënt daartoe te motiveren. Die eet vaak slechter en beweegt ook veel minder. In het AMC hebben we het programma Ambulant+. Dat biedt herstellende patiënten onder andere leefstijladvies en sportactiviteiten.’

Verschillende studies

In binnen- en buitenland lopen verschillende studies om na te gaan hoe ver je het risico op depressie omlaag krijgt door dit soort maatregelen. Lok: ‘We weten al dat stevig lopen erg effectief is voor stemmingsklachten. Maar je pakt er ook de afwijkende vet waarden in het bloed mee aan.’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht