Zorg

Persoon met Schizofrenie neemt emoties anders waar

Gevoelens van vervreemding, achterdocht, angst en hallucinaties: het zijn de typische problemen waarmee schizofrenie vaak gepaard gaat. Ze hangen waarschijnlijk samen met een verstoord waarnemingsvermogen. Promotieonderzoek van Sjakko de Jong laat zien dat schizofrene mensen gelijktijdige gezichts- en stememoties niet goed kunnen verwerken.

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Het onderzoek

De Jong liet 150 proefpersonen beoordelen of een stem blij of verdrietig klonk, dan wel blij of bang. Tijdens het kijken kregen de proefpersonen tevens een gezicht te zien. Ook dat varieerde van blij tot verdrietig en angstig. Van de deelnemers was een deel schizofreen, een deel was gezond en een deel was niet schizofreen, maar kampte wel met psychoses.

Uitslag

De gezonde deelnemers lieten zich in de beoordeling van de stem duidelijk beïnvloeden door het gezicht: verschilde de emotie van de stem met die van het getoonde gezicht, dan was de kans groter dat ze een foute beschrijving gaven. Kwamen de emoties overeen, dan was de beschrijving juist vaker correct. Bij schizofrene mensen was dit duidelijk minder het geval.

 Waarneming van gezonde mensen

“De hersenen van gezonde mensen voegen de signalen vanuit verschillende zintuigen automatisch samen tot één waarneming”, legt De Jong uit. “Dit gebeurt in een fractie van een seconde. Het helpt de mens adequaat te reageren op gevaarlijke situaties. Als je bijvoorbeeld rook ruikt, vlammen ziet en hout hoort knetteren, weet je snel dat er brand is. Maar ook in sociale situaties kunnen we daardoor snel reageren op onze omgeving.”

 Waarnemingsstoornis

De hersenen van schizofrene mensen blijken hiertoe minder goed in staat. Uit andere experimenten van De Jong bleek bovendien dat dit eerste, vroege stadium van waarneming en de hierop volgende stadia van verwerking en evaluatie bij schizofreniepatiënten niet goed op elkaar zijn afgestemd. “Zo’n stoornis in het waarnemingsvermogen is rechtstreeks van invloed op de sociale handicaps van schizofreniepatiënten. Wie anderen niet begrijpt, ontwikkelt makkelijker paranoïde gedrag.”

 Niet-schizofrene psychosepatiënten

Opmerkelijk is dat niet-schizofrene psychosepatiënten dezelfde resultaten gaven als gezonde proefpersonen. “Dat hadden we helemaal niet verwacht”, zegt De Jong. “De trend is juist om een glijdende schaal te zien tussen schizofrene en gezonde mensen. Psychosepatiënten zouden er ergens tussenin vallen. Onze resultaten bevestigen echter juist het traditionele idee dat de hersenen van schizofrene mensen op bepaalde eigenschappen radicaal verschillen.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht