Zorg

‘Mijn vrienden vinden je lelijk, maar ik vind het niet erg dat je dik bent.’- Column Mariëlle de Vries

‘Het is moeilijk voor te stellen dat de vrouw links ooit zelf ook op het ijs heeft gestaan’, dat was het commentaar van Hans van Zetten bij het kunstrijden in Sochi. Hij sprak de woorden over een van de coaches van het Russische kunstschaatspaar Tatjana Volosozjar en Maxim Trankov. Het ging hier inderdaad om een dikke vrouw. Daar kwam er nog een vage opmerking over dun ijs achteraan.

marielle nw

Uitspraken als deze vallen mij op. Altijd. Zeker vanwege de manier waarop ze uitgesproken worden. Het publiek thuis ziet echt wel dat de vrouw dik is. En heeft er ongetwijfeld een mening over. Maar het feit dat je ergens een mening over hebt betekent niet dat je die altijd hoeft te spuien. Dat geldt ook voor commentatoren. De omvang van de vrouw deed helemaal niet terzake in dit geval. Het ging hier om sport.

Lelijk

Bij dikke mensen wordt altijd gefocussed op de omvang. Ik heb een goede vriendin. Ze is een prachtige, lieve, forse vrouw. Mooi van binnen en van buiten. Ooit kwam er iemand op haar af met de mededeling: ‘Mijn vrienden vinden je lelijk, maar ik vind het niet erg dat je dik bent.’ Waar haalt iemand het lef vandaan om zoiets tegen een ander te zeggen. En dan wordt die opmerking ook nog gebracht als een compliment. Terwijl het ronduit onbeschoft is.

Intens dankbaar

Het voelt alsof iedereen zijn mening over jou mag ventileren, wanneer je dik bent. Dik staat gelijk aan lelijk. En het is je eigen schuld dat je dik bent, dus mag je aangevallen worden. Diegene die het ‘compliment’ richting mijn vriendin maakte, was ook nog eens verbaasd dat ze niet intens dankbaar was voor wat hij tegen haar zei. Ze zou nu toch wel een geweldige avond hebben. Dat het verschrikkelijk beledigend was kwam niet in hem op.

Zelfbewuste, jonge vrouwen

Gelukkig zijn mijn vriendin en ik zelfbewuste, jonge vrouwen en hebben we door de jaren heen geleerd ons niks aan te trekken van lomperiken. Neemt niet weg dat mensen best na mogen denken, voordat ze een misplaatste opmerking maken. Want dik zijn betekent niet, dat we geen gevoel hebben.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht