Zorg

MCL-onderzoek naar blaasinhoud en kathetergebruik wint prijs

Tammo Brouwer heeft 12 februari de Auletiusprijs gewonnen tijdens het jaarlijkse wetenschapssymposium van de MCL Academie. De MCL-anesthesioloog won zijn prijs voor zijn onderzoek naar blaasinhoud en noodzaak tot katheteriseren na anesthesie. De W.K. Brouwerprijs voor de beste klinische les ging naar Mariëtte Leeuwerke, arts obstetrie en gynaecologie.

MCL, Ziekenhuis, Leeuwarden

Tijdens het wetenschapssymposium in het MCL presenteerden artsen en verpleegkundigen de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek. Die dag presenteerden acht wetenschappers hun onderzoek.

 

Schade aan de blaas voorkomen

Winnaar Tammo Brouwer: ‘Na algehele anesthesie en na een ruggenprik kun je vaak niet direct weer plassen. De urineproductie gaat wel door, de blaas kan daardoor overvuld raken met mogelijke schade tot vervolg. Schade aan de blaas is te voorkomen door een urinewegkatheter in te brengen. Dat wordt door patiënten niet als plezierig ervaren.’

Zinvolle katheter

Brouwer onderzocht bij een grote patiëntengroep wanneer het zinvol is om een katheter in te brengen. Brouwer: ‘Artsen gaan vaak uit van een gemiddelde blaasinhoud van 500 milliliter.’ Tijdens het onderzoek stelde hij vast dat de blaasinhoud enorm van variëren per persoon.

‘Door een eenvoudige meting van de blaasinhoud kan de noodzaak tot katheteriseren beter worden vastgesteld en kan veel patiënten een urinewegkatheter worden bespaard, terwijl we ook mogelijke schade aan de blaas beter kunnen voorkomen,’ concludeert Brouwer in zijn winnende onderzoek.

 Winnende klinische les

Mariëtte Leeuwerke presenteerde de winnende klinische les over een bijzondere casus, een complicatie van bariatrische chirurgie bij een zwangere vrouw.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht