Zorg

Biobank voor betere behandeling diabetes type 1

Bij het Diabetes Fonds wordt er een biobank opgezet waar gegevens over diabetespatiënten type 1 worden opgeslagen. De biobank zal worden samengesteld met artsen, wetenschappers en patiënten en zal binnen twee jaar klaar zijn. Van de Vriendenloterij hebben ze het bedrag van 425.000 ontvangen om de biobank op te zetten.

diabetes, suikerziekte, insuline, insulinepomp, diabetespatiënt

Bron: ANP Xtra/ Koen Suyk

Uitkomsten behandelingen

In de biobank komen anonieme gegevens van alle mensen in Nederland met diabetes type 1. ‘Wie reageert goed op welke behandeling? Als je kijkt naar de gemiddelde uitkomsten van de behandeling van diabetes, blijven de resultaten beperkt. Maar er zijn altijd mensen die heel goed reageren en mensen die slecht reageren.’ Legt adjunct-directeur Dries Hettinga uit.

Verschillen registreren

Door die verschillen te registreren, wil het Diabetes Fonds patiënten gerichter en doeltreffender behandelen. Daarnaast wordt door de biobank wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 versneld, stelt het Diabetes Fonds.

Diabetes type 1 patiënten in Nederland

In Nederland hebben ruim 100.000 mensen diabetes type 1. Die wordt veroorzaakt door een foutje in hun afweersysteem. Ze moeten hierdoor insuline spuiten om hun bloedsuikerwaardes op het juiste niveau te houden.

 

Genezing

De beschikbaarheid van die gegevens moet het makkelijker maken om onderzoek te doen. Het doel is het vinden van een methode om diabetes type 1 te genezen. Intussen moet de behandeling van de ziekte worden verbeterd onder meer door die zo veel mogelijk toe te snijden op individuele patiënten.

Diabetes type 1 kan leiden tot ernstige complicaties. Ogen en voeten worden vaak aangetast en ook nierschade en hart- en vaatziekten komen relatief vaak voor bij patiënten met type 1 diabetes.

Twee jaar

Het Diabetes Fonds gaat de biobank en het nieuwe registratiesysteem opzetten. Naar verwachting duurt het twee jaar om alle geanonimiseerde patiëntengegevens in de database te stoppen. Patiënten moeten eerst toestemming geven voor hun gegevens gebruikt worden.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht