Zorg

Meer bewegen met dank aan games. Games voor de gezondheidszorg

Games krijgen een steeds belangrijkere rol in de maatschappij. Hoogleraar en lector Ben Schouten ontwikkelt met zijn onderzoeks-groep onder andere games voor de gezondheidszorg.

spelcomputer

Negatieve effecten

Obesitas, schooluitval en dodelijke schietpartijen: vaak zijn juist de negatieve effecten van games in het nieuws. Is gamen nu goed of slecht?

“Die vraag krijg ik 365 dagen per jaar, maar hij is moeilijk te beantwoorden. Games hebben positieve en negatieve effecten, die dagen elkaar uit.”

Het lectoraat

U bent hoogleraar playful interaction aan de TU Eindhoven en lector design for games and play aan de Hogeschool van Amsterdam. Wat doet het lectoraat?

“We onderzoeken bestaande games en helpen mee bij het ontwerpen van nieuwe. We maken zelf geen games, maar wel prototypes waar bedrijven vervolgens mee aan de slag gaan.”

Doel

Wat is het voornaamste doel van jullie onderzoek?

“We onderzoeken met name de kracht van persuasive games, spellen die mensen kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door ze te helpen hun gedrag aan te passen of bepaalde leerdoelen te bereiken. Wij onderzoeken vooral hoe deze games mensen weten te overtuigen. Soms zijn dat echt details, zoals een bepaald ontwerp van een torentje of een pakkend achtergrondmuziekje, maar meestal gaat het om de gameplay zelf.”

Verschil met de Wii en Nintendo

Veel van de games die jullie ontwikkelen, nodigen mensen uit meer te bewegen. Dat is ook het doel van de Wii van Nintendo. In hoeverre zijn jullie games anders?

“Eigenlijk zijn onze games niet fundamenteel anders dan die voor de Wii. Ze maken meestal nog uitgebreider gebruik van ruimte en zijn vaak onderdeel van het dagelijks leven. Studenten hebben onder leiding van mijn promovendus Menno Deen bijvoorbeeld de SwimGames ontwikkeld, waarbij het computerspel een geïntegreerd onderdeel vormt van het zwemmen. De game motiveert de spelers al zwemmend mee te doen en zodoende meer te bewegen.”

Figurerunning

Een andere game is Figurerunning, waarbij je met je telefoon een route door de straten rent die je op de kaart vervolgens terugziet als een digitale tekening. Is dat niet gewoon een moderne variant op buitenspelen?

“Met zulke games ontstaan inderdaad allerlei mengvormen van computerspellen en ouderwets buitenspelen. Het onderscheid daartussen vervaagt steeds meer.”

wii, beweging, zorg, gezondheidsgames

Revalidatie games

Jullie ontwerpen ook games voor mensen die revalideren. Op welke manieren kunnen games het herstelproces bevorderen?

“Ze kunnen helpen bij het fysieke aspect, bijvoorbeeld door je te leren bepaalde bewegingen beter uit te voeren. Daarnaast kunnen games het mentale herstel bevorderen. Je hebt bijvoorbeeld de game Re-Mission, waarin je door het lichaam van een fictieve kankerpatiënt reist en de strijd aangaat met kwaadaardige infecties. Zo’n game zorgt ervoor dat patiënten hun frustratie kwijt kunnen.”

Weerspiegeling

Volgens velen zijn games een weerspiegeling van de samenleving. Kunt u een voorbeeld geven van een game die typerend is voor de huidige tijd?

“Iets waar de laatste tijd veel over wordt gesproken, is participatie. Dat participeren zie je terug in games, zoals Fold-it. Daarin help je wetenschappers inzicht te krijgen in de structuur van proteïnen, wat moet leiden tot een medicijn tegen aids.”

Participatiegedrag

“Je draagt je steentje bij door de proteïnen op allerlei manieren te vouwen. Dat kun je ook door een computer laten doen, maar het aantal mogelijke configuraties is zo groot dat zelfs de snelste computers daar eindeloos mee bezig zijn. Mensen kunnen dit, dankzij hun vermogen om patronen te herkennen, veel effectiever doen.”

Dat klinkt nog vrij onschuldig. Zal het participatiegedrag in de toekomst ook serieuzere vormen aannemen?

“Dat verwacht ik wel. Er zullen wellicht games komen waarmee je bij jezelf ziektes kunnen diagnosticeren, bijvoorbeeld door een foto van huiduitslag te analyseren. Dan hoef je niet naar de dokter, wat een hoop geld en moeite scheelt.”

Gevaarlijk

Is het niet gevaarlijk als mensen zelf voor dokter gaan spelen?

“Dat gevaar is niet zo groot als het lijkt. Omdat je zo’n game met je dokter en anderen speelt, kom je gezamenlijk meer te weten. Bovendien helpen de games voornamelijk bij het voorkomen van ziektes en niet bij het genezen. Games zullen de dokter dus echt niet volledig vervangen.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht