Zorg

Scholieren maken promotiecampagne voor urinedonatie zwangere vrouwen

Voor je eindexamen een promotiecampagne maken voor urinedonatie. Dit doen de havo 4 scholieren van het Marne College Daphne Albersen (16) uit Bolsward en Louise Miedema (17) uit Nijland maken voor hun eindexamen een promotiecampagne voor urinedonatie.

Urinedonatie

Daphne Albersen (links) en Louise Miedema promoten urinedonatie voor hun profielwerkstuk

Onderwerp

‘Ik wil verloskundige worden’, verklaart Daphne de keuze voor het onderwerp. De twee leerlingen hebben als afstudeerprofiel natuur en gezondheid. Bij hun werkstuk worden ze begeleid door biologiedocente Petra Oudejans, die pas bevallen is van Rixt. Louise weet nog niet waar haar toekomst ligt, maar vond het onderwerp wel interessant.

Zwangere vrouwen

Bij urinedonatie gaat het om urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gehaald, waarmee vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden, geholpen kunnen worden.

Weinig weet van urinedonatie

De scholieren interviewden zeven dames die gedoneerd hebben. Ze leerden dat veel vrouwen weinig weet hebben van de mogelijkheid om urine te doneren.’Ze horen het vaak pas in de negende week van hun zwangerschap als ze voor het eerst de verloskundige bezoeken.’

Binnen elf weken

‘Om dan nog te doneren is moeilijk, want de urine die geschikt is, moet binnen de eerste elf weken van de zwangerschap gedoneerd worden’, weet Daphne. Doordat er bij ‘nieuwe moeders’ weinig bekendheid is, wordt vooral bij een tweede zwangerschap gedoneerd. Er is namelijk intake bij Moeders voor Moeders nodig, wat voor tijdnood zorgt.

Eerder op de hoogte

‘De zwangere vrouwen moeten dus eigenlijk veel eerder van de mogelijkheid en het belang van donatie weten’, haakt Louise daar op in. ‘Bijvoorbeeld al wanneer ze foliumzuur gaan slikken’, gaat Daphne verder.

Campagne posters en folders

Om dat onder de aandacht te brengen hebben de scholieren een campagneposter gemaakt. ‘Die zou kunnen hangen bij de huisartsen, apotheek, drogisterijen en verloskundige.’ Verder hebben ze een informatieve folder gemaakt over urinedonatie, die huisartsen mee zouden kunnen geven. De twee laten er 800 van drukken en gaan daarmee bij de huisartsenpraktijken in de stad langs.

Urinedonatie

Het succes van de scholieren hun actie valt en staat ook bij de mogelijkheid om in de stad urine te doneren. De organisatie Moeders voor Moeders zorgt voor de logistiek om gedoneerde urine bij het farmaceutisch bedrijf in Boxtel af te leveren, waar het hormoon gescheiden wordt uit de urine voor het medicijn pregnyl. De werkzame stof in Pregnyl is HCG (humaan choriongonadotrofine). HCG wordt gebruikt bij vrouwen en bij mannen die geen kinderen kunnen krijgen.
Voor een zwangerschap is een gerijpte eicel nodig. Als de eicel voldoende is ontwikkeld, komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong. HCG kan die eisprong stimuleren. Moeders voor Moeders haalt het met een busje aan huis op, maar in het Noorden zijn inzamelpunten.

 Knelpunt urinedonatie

Het transport is daarmee in Bolsward nog wel een knelpunt, vinden de leerlingen. ‘Het blijkt dat mensen vaak geen tijd hebben om de urine af te leveren en daardoor blijft het er bij. Afhalen is beter.’ Naast de bekendheid is het vergroten van het gemak van donatie een belangrijk punt, dat met name bij Moeders voor Moeders aandacht moet krijgen, vinden de twee.

Grote vraag

Volgens de twee studentes is er in het algemeen grote vraag naar dit medicijn. ‘Nederland is de grootste producent van dit medicijn. Doordat vrouwen op steeds oudere leeftijd kinderen krijgen, blijft de behoefte aan urine er zeker.’

Dankbaar

Ze hopen dat met hun aanzet in Bolsward Moeders voor Moeders een prikkel krijgt om extra promotie ter hand te nemen. ‘De moeders die wij spraken vinden het dankbaar om urine te schenken, waar ze een ander blij mee kunnen maken’, besluiten de twee.

 Dit verhaal van Cees Walinga, verscheen eerder in het Bolswards Nieuwsblad

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht