Zorg

Grotere kans op astma bij te vroeg geboren kinderen

Kinderen die vóór 40 weken zwangerschap geboren worden, of een snelle gewichtstoename hebben in het eerst levensjaar na de geboorte hebben een verhoogde kans op astma klachten. Dit ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC na het bestuderen van gegevens van meer dan 140.000 Europese kinderen.

Astma

( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn)

Risico

Dr. Agnes Sonnenschein-van der Voort. “Deze bevindingen zijn belangrijk omdat nu blijkt dat niet alleen extreem te vroeg geboren kinderen maar ook kinderen die geboren zijn tussen 37 en 40 weken al een verhoogd risico op astma klachten hebben.” Hoe eerder kinderen geboren worden, hoe groter het risico op astma klachten. Bij kinderen die tussen 30 en 32 weken zwangerschap geboren zijn, kan dit risico zelfs 90% hoger zijn in vergelijking met kinderen die na 40 weken zwangerschap geboren zijn. Het risico neemt af. Maar is nog steeds 10% verhoogd bij kinderen die maar net te vroeg geboren zijn.

Relevant onderzoek

Volgens Dr. Liesbeth Duijts, kinderarts-longziekten en epidemioloog is dit relevant onderzoek. ‘Door de goede gezondheidszorg overleven steeds meer te vroeg en extreem vroeg geboren kinderen die mogelijk op lange termijn luchtweg klachten kunnen ontwikkelen. Uiteraard is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen waardoor precies vroeggeboorte en versnelde gewichtstoename in het eerste levensjaar tot astma klachten leiden en hoe we dat kunnen voorkomen. Toch kunnen consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen de uitkomsten van het onderzoek al wel meenemen in hun beleid. Zij kunnen bijvoorbeeld bij te vroeg geboren kinderen extra alert zijn op de gewichtsgroei en screenen op luchtweg klachten’.

Astma onder kinderen

Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd en komt bij ongeveer 10 procent van de kinderen voor.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht