Well-being

Kinderen hebben geen problemen

Veel ouders komen bij me met een vraag over hun kind. Ze willen een afspraak voor hun kind. Het kind vertoont vreemd gedrag, de ouders worden bang en willen dat het wordt opgelost.

Foto Blog week 8

Geassocieerd

Als kinderen problemen hebben, hebben ouders problemen. Kinderen zijn geassocieerd. Ze zien, horen, praten, ruiken en proeven. Ze zijn in het nu.

Kinderen zijn loyaal, erg loyaal ten opzichte van de belangrijkste mensen in hun leven, hun vader en moeder. Als zij gelukkig zijn, kunnen kinderen volledig geassocieerd in het leven staan. Als een ouder ongelukkig is, gaat het kind reageren. Het kind gaat gedrag vertonen dat er onbewust op is gericht de ouder op een of andere manier af te leiden of gelukkig te maken.

Het kind vertoont afwijkend gedrag, zodat de aandacht van de ouder daarop gericht gaat worden, waardoor de ouder niet meer gericht is op zijn of haar ongelukkig zijn. Het kind leidt de aandacht af, door zelf problemen te genereren. Veel kinderen zijn hier heel goed in.

Minder belangrijk

Ooit coachte ik een meisje van 9 jaar, samen met haar ouders. Ze durfde niets te zeggen en schaamde zich voor van alles en nog wat.

Eigenlijk coachte ik de ouders. Het meisje vertelde me dat zij zichzelf veel minder belangrijk vindt dan haar ouders. Die zijn veel belangrijker, zei ze. De moeder had net hetzelfde verteld: Ik ben niet belangrijk, het gaat om mijn kinderen. De vader zei: ik ben niet belangrijk, mijn gezin is het allerbelangrijkste voor mij. Beide ouders kunnen er niet voor zichzelf zijn, alles is extern. Het meisje is bang voor al dat externe en begint zich te schamen.

Coachen

Nadat het duidelijk was, kwam eerst de moeder en daarna de vader in coaching. Zij hadden problemen om in het leven te staan. Toen zij dat konden, kon het meisje zichtbaar worden. Zij was niet langer bang voor anderen en schaamde zich niet meer voor zichzelf. Ze was belangrijk geworden, doordat haar ouders zich belangrijk gingen voelen. Belangrijk voor zichzelf en daardoor voor de ander. Het meisje kreeg hierdoor zelfvertrouwen en is een gezonde pre-puber aan het worden.

Kinderen moeten niet gecoacht worden. Als kinderen problemen hebben, moeten de ouders worden gecoacht.

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht