Zorg

Huidkanker thuis behandelen met opplakbare lampjes

Huidkanker kan soms ook thuis behandeld worden. Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft een nieuwe, mobiele manier om bepaalde vormen van huidkanker te behandelen.

Patiënten kunnen tijdens de bestrijding gewoon naar het werk of naar huis. Ze krijgen lampjes opgeplakt, die automatisch hun werk doen. De behandeling van huidkanker met licht werd al in het ziekenhuis gedaan, vertelt dermatoloog Carmen Asselman van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

huidkanker

,,Maar dan moeten de patiënten hier zeker drie uren blijven.’’ Het gaat om de zogeheten fotodynamische therapie, die gegeven kan worden bij voorstadia van huidkanker, bij basaalcelcarcinomen (huidtumoren aan de oppervlakte) en zonnewratten (door zonlicht ontstane wratten die kunnen uitgroeien tot kwaadaardige tumoren).

Melanomen

Voor andere huidtumoren, zoals melanomen, is fotodynamische therapie niet afdoende. Maar voor de lichtere vormen is de behandeling eenvoudig, effectief en veilig, aldus Asselman.
De dermatoloog schraapt eerst het bovenste laagje van de aangetaste huid weg. Vervolgens wordt er een crème aangebracht, die gedurende drie uren doordringt in de kwaadaardige huidcellen. Die worden daardoor extreem gevoelig voor licht.

Ambulight

Na drie uren inwerken schijnt er gedurende zeven minuten een lamp met hoge dosis licht op. Daardoor exploderen de kankercellen. Na een tijdje komen er gezonde cellen voor terug. Zo gaat het althans in het ziekenhuis. Bij de nieuwe mobiele behandeling van huidkanker wordt in het ziekenhuis de crème aangebracht en daarna meteen een pleister met een plat ledlampje, de zogeheten ambulight.

Douchen

De patiënt kan dan doen en laten wat hij of zij wil, behalve douchen of zwemmen met het lampje en de oplader. De oplader schakelt na drie uren intrekken van de zalf automatisch het lampje in, dat vervolgens drie uren lang blijft schijnen. ,,De patiënt hoeft niets te doen. Het apparaat geeft automatisch het einde aan. De patiënt kan dan het opplakbare lampje er afhalen en weggooien. De volgende dag moet de patiënt het apparaat terugbrengen naar het ziekenhuis’’, legt Asselman uit.

Drie tegelijk

De nieuwe mobiele behandeling is een service voor de patiënt, aldus de dermatoloog. ,,Die hoeft op deze manier niet een halve dag in het ziekenhuis te blijven.’’ Aan het apparaat kunnen maximaal drie pleisters worden bevestigd; je kunt dus drie plekjes tegelijk behandelen. Bovendien zijn de pleisters met lampjes er vooralsnog in twee formaten. Passen de te behandelen plekken er niet onder, dan zal de patiënt toch onder de lamp in het ziekenhuis moeten plaatsnemen.

Kale mannen

Behalve het gemak voor de patiënten is er nog een duidelijk voordeel. ,,Voor een deel van de patiënten, met name kale mannen met plekken op de schedel, kan de zeven minuten durende lichttherapie in het ziekenhuis door de hoge dosering pijnlijk zijn. Met de sticker is de dosering veel lager, waardoor die pijn er niet is.’’ Fotodynamische therapie – in het ziekenhuis en thuis – heeft als bijkomstig groot voordeel dat het nauwelijks sporen achterlaat.

Wegsnijden

Asselman: ,,Patiënten kunnen ook kiezen voor een stikstofbehandeling of het wegsnijden van de plekken, maar die laten littekens achter. Dat wil niet iedereen, dan is dit een uitkomst.’’ Tjongerschans heeft berekend dat er ongeveer tachtig patiënten per jaar voor deze mobiele vorm van behandeling in aanmerking komen. In Friesland is het Antonius Ziekenhuis in Sneek het enige andere ziekenhuis dat (begin 2013) ook werkt met de ledpleisters voor huidkanker.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht