Zorg

Kinderen met een beperking. De fase van accepteren

De liefde voor hun kind is er niet minder om. Maar met het accepteren dat hun kind anders is dan de meeste andere kinderen zijn ouders van een kind met een beperking nooit helemaal klaar. Dat zegt Krista Okma, pedagoog en moeder van de gehandicapte Kate (3). ’Ik draag voor altijd een stuk verdriet met me mee: het kind dat ik hoopte dat ik zou krijgen, kreeg ik niet.’

Foto: NDC Mediagroep

Foto: NDC Mediagroep

Nooit hetzelfde

Pas overviel het Krista Okma weer, toen ze in een winkel aan de praat raakte met een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd als haar dochter Kate (3). Ze maakten grapjes, lachten, en ze wist: met Kate zal ze dat nooit op die manier kunnen doen. Kate heeft het Pitt-Hopkinssyndroom (PTHS). Ze heeft de verstandelijke vermogens van een negen maanden oude baby en de kans is groot dat ze nauwelijks zal praten en lopen.

Ontdekking

Kate was een jaar toen haar ouders het gevoel bekroop dat er iets mis was. Samen waren ze een weekend weg geweest en opa en oma hadden opgepast. Bij thuiskomst bekeek Krista hoe Kate te eten kreeg. Het viel haar op dat ze afwezig keek, en dat ze pas op de lepel reageerde als hij heel dichtbij was. Krista liep weg van het tafereel en barstte in huilen uit.

De diagnose

Ook later, toen zij en haar man de diagnose te horen kregen.

“Ik hield me tot dan toe vast aan de hoop dat Kate gewoon laat was met praten en lopen”, vertelt Krista. “Ik wilde wat iedere ouder voor zijn kind wenst; dat ze leerde praten, dat ze zichzelf zou leren redden in het leven. Maar het kind dat ik hoopte dat ik zou krijgen, kreeg ik niet. Dat verdriet gaat nooit meer helemaal weg.”

Niemandsland fase

Bijna alle ouders van kinderen met een handicap maken dezelfde fases door, aldus Krista, in het dagelijks leven pedagoog en ontwikkelingspsycholoog bij het Nederlands Jeugdinstituut. Zo verkeren ze in de periode voor de diagnose in een niemandsland waarin ze slechts weten dat er iets mis is en niet wat, en moeten ze leren omgaan met en het overzicht houden in de vele professionals en alle therapieën die hun kind nodig heeft.

Acceptatie

Eén fase gaat nooit voorbij: die van de acceptatie. Krista: “Als ouder word je er telkens opnieuw mee geconfronteerd dat die droom van een gezond kind geen waarheid is.”

Voor haar boek Oei, er klopt iets niet…, geschreven voor ouders van kinderen met een beperking, tekende ze ervaringsverhalen op. “Het is alsof je door een bliksemschicht wordt getroffen”, vertelde de vader van een 26-jarige vrouw met PTHS. “Op een trouwerij bijvoorbeeld, als je je realiseert dat dit voor haar niet is weggelegd. (…) Zelf zal ze daar geen last van hebben, maar ik wel.”

Genieten in het moment

Hoewel het verdriet om de onvervulde wens voor een gezond kind bleef, ging Krista gaandeweg inzien wat er voor in de plaats kwam en leerde ze met Kate ’in het moment te zijn’, zoals ze zelf zegt. Het is ook een van de tientallen adviezen die ze ouders meegeeft in haar boek. “Het heeft geen zin om me af te vragen hoe het zal zijn als ze 18 is en ik nog haar luiers verschoon. Of wie voor haar zorgt als ze volwassen is. Ik weet niet hoe het dan zal zijn of wat ze dan nodig heeft. Maar ik weet wel dat Kate en ik van elkaar genieten als ze bij me op schoot zit. Die momenten zijn perfect.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht