Zorg

Met zonder luier – Column autisme Tine van Knijff

Hoewel Tesse op het mod (medisch orthopedagogische dagopvang) en thuis inmiddels regelmatig naar de wc gaat en zijn luier tussen die wc-bezoekjes in meestal droog blijft, kan hij nog niet zonder luier.

Tesse. Foto: Tine van Knijff

Tesse. Foto: Tine van Knijff

Gistermiddag hebben we het een paar uurtjes geprobeerd. Nadat Tesse naar de wc was geweest, heb ik hem geen schone luier gegeven maar gewoon zijn kleren aan gedaan. Natuurlijk heb ik hem gevraagd of hij dat wel wilde. Tesse vond het prima en noemde de namen van de kinderen in zijn klas die ook geen luiers meer dragen.

Niet veilig

Maar een tijdje later gaf hij aan buikpijn te hebben en voordat ik het wist stonden we weer samen in de wc. Nu omdat hij moest overgeven. En later nog een keer. Hij wist zich geen raad met zichzelf, vond het allemaal veel te spannend en voelde zich niet veilig. Grote ogen in een bleek gezichtje.

Toen ik hem weer een luierbroekje had aangetrokken, kreeg Tesse meteen weer kleur op zijn gezicht en begon onze bijzondere kleuter weer een beetje te kletsen.

Fijne reis

Tesse is nu vier jaar. Heel lang voelde hij niet aan wanneer hij moest poepen of plassen. Hij vond het ook maar raar dat je dat op de wc doet en het daarna doorspoelt. Ook nu nog zwaait hij zijn kleine en grote boodschappen uitgebreid uit. ‘Dag poep, dag plas, fijne reis!’ Wij lachen er wel eens om, maar voor hem is het een deel van zichzelf waar hij steeds weer afstand van moet doen.

Autisme en zindelijkheid

Het is bekend dat kinderen met autisme moeite kunnen hebben met zindelijk worden. Omdat ze niet weten wat er van hen wordt verwacht, of omdat ze het geluid van het doorspoelen eng vinden of, in Tesse zijn geval, omdat ze het niet aan voelen komen.

Pas sinds zo’n anderhalve maand gaat Tesse regelmatig naar de wc, ook omdat ze dat op het mod op vaste momenten op de dag doen. Het is onderdeel van een vast dagritme en daarom veilig en vertrouwd.

Hij is zo trots als het ‘gelukt is’. Nu nog van die luiers af. ‘Maar ik wil niet met zonder luier!’ Dat hebben we gisteren gemerkt. Wij weten dat Tesse het wel kan, maar hij weet het zelf nog niet. We hebben nog een fijne reis te gaan.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht