Zorg

Huisartsen met overgewicht verwijzen te zware patiënten minder snel door naar diëtist

Huisartsen met overgewicht verwijzen te zware patiënten minder vaak door naar bijvoorbeeld een diëtist dan hun slankere collega’s. Mogelijk geloven dikke huisartsen niet in het effect van een dieet. Dat is een van de conclusies van een onderzoek door het Nivel. Het onderzoeksinstituut bracht de resultaten donderdag naar buiten.

obesitas, dik, bewegen, sport, afvallen, gewicht, overgewicht, dieet, zwaar, vet,

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Ingrijpen

Het onderzoeksteam van het Nivel ondervroeg 300 huisartsen voor het onderzoek. Daaruit bleek ook dat veel jongere huisartsen pas ingrijpen als het overgewicht van hun patiënt al is toegenomen tot obesitas (ernstig overgewicht). De onderzoekers weten niet precies hoe dat komt. ,,Misschien dat een jonge dokter bang is dat de relatie met de patiënt in het geding komt als hij hem aanspreekt op obesitas”, zegt onderzoeksleider Cindy Veenhof. Mogelijk speelt dat bij oudere artsen die patiënten langer kennen, minder een rol, aldus de onderzoekster.

 Gebrek aan tijd

Volgens de onderzoekers vormt ook een gebrek aan tijd voor een huisarts een belemmering om het onderwerp bij patiënten aan te snijden. Huisartsen hebben doorgaans 10 minuten de tijd voor een patiënt en in het onderzoek gaven zij aan dat dat te weinig is.

Uiteindelijk wordt ongeveer de helft van de patiënten met obesitas doorverwezen voor dieet- of voedingsadvies, aldus het onderzoek.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht