Zorg

Het blijft een strijd – Column Marielle de Vries

Zondag is mijn luie dag. Meestal voer ik dan niet zoveel uit. Soms spreek ik af met vrienden of ga ik naar een verjaardag. Maar meestal blijf ik lekker thuis. Cocoonen op de bank. Vaste prik is dan om half twaalf kijken naar Too Fat for Fifteen: Fighting Back. 

marielle nw

Dit programma op TLC gaat over leerlingen van de Wellspring Academy in de Verenigde Staten. Deze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze flink overgewicht hebben. Mijn favoriete leerling is Tanisha. Ik vind haar een held. Tanisha is een tiener op het moment dat ze naar deze kostschool gaat. Ze weegt bij aankomst 230 kilo. Ze is als kind vaak geopereerd aan haar benen en zat daarom veel thuis en was ze bezig met haar favoriete hobby: lezen.

Gevaarlijk

De eerste afleveringen zie je de pijn in haar ogen. En ook schaamte. En strijd. De eetruimte van de kostschool ligt op een heuvel. Omdat het gevaarlijk is voor haar om naar boven te lopen, ze zou kunnen vallen en dan niet weer overeind kunnen komen, wordt zij per auto daar naar toe gebracht. De eerste keer dat ze te voet naar boven gaat, wordt ze aangemoedigd door haar mede-leerlingen. En Tanisha zet door. Ze gaat vol voor het programma dat ze aangeboden krijgt.

buikvet, dikke vrouw ivf, obesitas, overgewicht

Kleine doelen

Ze zet zichzelf kleine doelen en naarmate haar tijd op de Wellspring Academy vordert, ook grotere. Een van de mijlpalen is wanneer ze de helft van haar lichaamsgewicht kwijt is. Inmiddels studeert ze en  in een interview vertelt ze dat haar gewicht onder controle houden altijd een gevecht zal blijven. Maar vooralsnog is ze aan het winnen. En daarmee slaat ze voor heel veel mensen met overgewicht de spijker op zijn kop. Het blijft altijd een strijd.

Meer lezen over Tanisha? Kijk op: http://gracegothealthy.com/2013/01/08/catching-up-with-too-fat-for-fifteens-tanisha-mitchell/

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht