Zorg

Luizen in opmars in voortgezet onderwijs. Oorzaken: ‘hugs’ en mobieltjes

Hoofdluis is niet langer op alleen basisscholen een plaag. Door mobieltjes en ‘hugs’ neemt de overlast door kriebelbeestjes in het voortgezet onderwijs toe. De laatste jaren constateert de GGD Fryslân een stijging van het aantal meldingen van middelbare scholen, stelt hoofdluiscoördinator Akke Hofstee van de GGD Fryslân.

hoofdluis

Luizen

Exacte aantallen heeft ze niet. Maar terwijl haar eerder nooit een telefoontje over een luizenuitbraak in het voortgezet onderwijs bereikte, krijgt ze de laatste tijd veel vaker meldingen. En dat terwijl scholen niet verplicht zijn om de kwaal te melden aan de GGD Fryslân.

Hofstee: ,,Voorheen was het een probleem op de basisscholen en dan vooral in de lagere klassen waar de kinderen dicht bij elkaar zitten te spelen.  Maar nuzie je het ook meer op middelbare scholen”.

 

Tieners zijn fysieker geworden

Tieners zijn volgens haar veel fysieker geworden. Volstond vroeger een mondelinge groet bij een ontmoeting, tegenwoordig omhelzen jongeren elkaar. Ook buigen pubers zich gezamenlijk over een telefoon. ,,Als de hoofden dicht bij bij elkaar zijn, kunnen luizen zomaar overlopen’’, aldus Hofstee.

Het Stedelijk Gymnasium Piter Jelles in Leeuwarden bevestigt de bevinding van de GGD. Volgens een woordvoerder kampt de school vaker met een uitbraak dan tien jaar geleden. Bij meerdere meldingen worden de ouders schriftelijk ingelicht.

 Schaamte

Monique Hoekstra van het Friesland College is vooralsnog niets bekend over hoofdluis op school. Dat wil niet zeggen dat het probleem er niet is, stelt zij. ,,Onze leerlingen hebben een leeftijd dat ze dit soort zaken zelf oplossen. Ze kijken even op Google, maar stappen er niet mee naar school.’’ Schaamte speelt hierbij een grote rol.

Luizenplaag

Basisscholen in Friesland krijgen nog geregeld te maken met een luizenplaag. Na elke vakantie, dus vijf keer per jaar, komen de luizenmoeders op de Wiardaskoalle in Goutum in actie. ,,De laatste keer vonden we niks, een andere keer zaten er wel een paar tussen. Vervolgens nemen we contact op met de ouders’’, vertelt directeur Jan Seinstra. Twee weken later vindt er dan een hercontrole plaats. Ten tijde van een uitbraak moeten de leerlingen hun jassen in een speciale luizencape stoppen.

Luizencape achterhaald

Volgens Hofstee van de GGD is die maatregel echter achterhaald.  De verdwaalde exemplaren die achterblijven in capuchons, mutsen en sjaals zijn niet de sterkste luizen, benadrukt de luizencoördinator. ,,Die gaan toch dood.” Daarom is wassen van beddengoed, knuffels en kleding evenmin noodzakelijk. Ook bestrijdingsmiddelen hoeven er niet aan te pas te komen. Preventief behandelen geldt als overbodig. Dan worden de beestjes resistent.

Kammen volstaat. Als heel Nederland twee weken lang tegelijk aan de slag gaat, zijn luizen uitgebannen. Zo lang duurt de cyclus van een kriebelbeest. ,,Maar dan moet wel iedereen dat doen.”

 Waarom jeuken luizen?

Luizen zuigen bloed uit de hoofdhuid. De jeuk ontstaat door het speeksel van het ongedierte. De GGD adviseert ouders hun kinderen geregeld te controleren. Als ze luizen ontdekken moeten ouders school, sportclubs en vriendjes van de kinderen inlichten. ,,Je hoeft je er niet voor te schamen. Zeg je niets, dan houd je het in stand”, zegt Hofstee.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht