Zorg

Voor norovirus bestaat geen geneesmiddel. Wat is het norovirus?

Het besmettelijke norovirus is de schrik van elk verpleeghuis. Het veroorzaakt ernstige diarree en braken. Vaak zijn tientallen bewoners en medewerkers ziek. Elk jaar krijgen volgens het RIVM zo’n 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, bij 0,5 miljoen is die veroorzaakt door het norovirus. Voor kleine kinderen en ouderen kan het gevaarlijk zijn.

Norovirus

Risico Norovirus

Het grootste risico dat er aan kleeft is uitdroging. Door de diarree en het braken verliest de zieke veel en snel vocht. ,,Ouderen met hartproblemen kunnen door dat vochtverlies in de problemen komen, dus ongevaarlijk is het niet’’, aldus AnneMarie van Elsacker, arts-microbioloog bij Izore, het Centrum voor Infectieziekten in Leeuwarden. Daar in het laboratorium worden monsters onderzocht als er een uitbraak is van buikgriep. Izore onderzoekt of er sprake is van een bacterie of van een virus. Voor een infectie als met de bacterie salmonella is er een medicijn.

Wat te doen bij Norovirus?

Met virussen is dat een ander verhaal. Ten eerste is er geen geneesmiddel voor. ,,Zieken moeten vooral veel blijven drinken om niet uit te drogen.’’ Maar het besmettingsgevaar is groot. Het wordt niet alleen via handen, voorwerpen of besmet voedsel overgedragen. Ook als iemand braakt, kan het virus zich via de lucht verspreiden.

 Wanneer Norovirus?

In de winter is het norovirus actief, weet de arts-microbioloog. Een bewezen wetenschappelijke verklaring is daar niet voor, wel een logische. ,,Mensen zitten dichtbij elkaar, ramen blijven dicht. Het virus kan dan niet wegwaaien.’’ Dat mensen bij elkaar zitten, komt met name voor bij verpleeghuizen. Vandaar dat er daar ook geregeld uitbraken zijn. De afgelopen weken ‘scoorden’ 76 monsters bij het Izore positief op het norovirus.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht