Well-being

Elektrische fietser is brokkenpiloot. Toename fietsongelukken

De snelheidsverschillen tussen racefietsers, elektrische fietsers en gewone fietsers nemen toe en leiden vaker tot ongevallen’, zegt traumachirurg Jorrit Harbers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Vooral ouderen op elektrische fietsen lopen risico.

electrische fiets

Chirurgen zien een stijging van het aantal letsels door fietsongelukken.

Fietshelm

De overheid moet een fietshelmplicht voor ‘elektrische fietsers’ overwegen, vindt traumachirurg Jorrit Harbers, tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de Ongevallen Stichting.

Stijging ongelukken

‘De bromfietsers zijn nu van de fietspaden af, maar toch zien we een stijging van het aantal mensen dat wordt aangetikt door andere fietsers en dan valt’, vervolgt Harbers. ‘Daarnaast zien we meer eenzijdige fietsongelukken. Misschien is het niet verantwoord om iemand van 80 zonder helm met 30 kilometer per uur door de bocht te laten gaan. Misschien moeten de fietspaden wel breder gemaakt.’

60-tot 80-jarigen

De cijfers van de traumachirurgen komen overeen met registraties van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat constateerde vorig jaar dat onder 60-tot 80-jarigen het aantal fietsslachtoffers toenam van 78 in 2011 naar 96 in2012. In de jaren daarvoor bleek dat het aantal behandelingen na fietsongelukken op de spoedhulp van ziekenhuizen tussen 2005 en 2009 steeg met 17 procent.

Ziekenhuis opnames

Het aantal ziekenhuisopnames na een fietsongeluk nam zelfs toe met 46 procent. Ook uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het aantal gewonden en doden als gevolg van fietsongelukken toeneemt.

Harder rijden

Harbers en de andere traumachirurgen hebben de stellige indruk dat juist 60-plussers op elektrische fietsen of racefietsen vaker onderuitgaan. ‘Bovendien neemt de ernst van de fietsongelukken toe, waarschijnlijk doordat mensen harder rijden.’

Drukte op fietspaden

De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland krijgen wel eens signalen over te hard rijdende ‘elektrische fietsers’ of snorfietsers. De Fietsersbond heeft ook de indruk dat er meer eenzijdige ongevallen zijn op fietspaden. Dat heeft volgens de woordvoerder te maken met de toenemende drukte op fietspaden.

Betere fietspaden

Het aantal fietsers in Nederland is inmiddels gestegen tot 13,5 miljoen mensen, waardoor fietspaden dichtslibben. ,,Bredere fietspaden zijn dus zeker gewenst.’’

Botsing met auto

Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat er juist ook veel fietsongelukken zijn na botsingen tussen auto en fiets. Door paaltjes weg te halen en hoofdfietsroutes ruimer te ontwerpen worden de fietspaden wel wat veiliger, zegt de woordvoerder.

Rotondes

Een ander gevaar voor fietsers zijn de vele rotondes. Automobilisten zien fietsers gemakkelijk over het hoofd bij het afslaan. ‘Voor automobilisten is het heel goed, voor fietsers is de voorrangskwestie juist gevaarlijker’meent Harbers.

Diverse acties

Diverse organisaties ondernemen inmiddels actie, maar vooral om ongelukken door racefietsers te voorkomen. De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Fietsersbond hebben een gedragscode opgesteld voor fietsers om toch vooral rekening met elkaar te houden.

Geen fietshelm

De meeste partijen in Nederland voelen niets voor het verplichten van fietshelmen. Uit onderzoek van de SWOV blijkt dat de kans op hoofd-en nekletsel met een helm op bijna 45 procent afneemt. ,,Tien jaar geleden had ook niemand gedacht dat het dragen van een helm op de skipiste gemeengoed zou worden’’, meent Harbers.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht