Voeding

Wapen tegen overgewicht. Minder suiker in cola. Fabrikant gaat stevia gebruiken

Cola is anderhalve eeuw na z’n introductie uit de gratie. We willen de dikmaker niet meer. In een ultieme poging om ons weer aan de cola te krijgen, komt pepsi met een nieuw merk: Next.

Pepsi, Cola, coca cola, frisdrank,

Nieuw wapen

Het is een oorlog die al decennia lang woedt: die tussen Pepsi Cola en het vier, vijf keer grotere Coca Cola. De kleinste van de twee komt volgende maand met een nieuw wapen in de  strijd: een nieuwe cola, met 30 procent minder suiker. Volgens de fabrikant hét antwoord op de steeds dikkere wereldburger. Maar vooral ook op de onder druk staande omzetcijfers.

Dikmaker

Want de twee meer dan honderd jaar oude Colareuzen hebben het zwaarder dan ooit, nu gewicht en gezondheid zo’n grote rol spelen. Sapjes, iceteas, sport- en energy-drinks hebben hun deel van de markt ingenomen en de wereldwijde crisis remt de vraag naar frisdrank ook nog eens fors af. Alleen Azië, Afrika en het Midden-Oosten zijn nog groeimarkten. Amerika en Europa laten de cola steeds vaker staan.

Loeizware economie

‘Het is logisch dat mensen op hun gewicht en gezondheid letten,’ zeggen Gerrit van Loo (52) en Jacco Potkamp (46), respectievelijk algemeen directeur van Pepsi-producent Vrumona in Bunnik en commercieel directeur van PepsiCo Nederland. Om precies diezelfde reden heeft Pepsi het nu ook in Mexico, Pepsi’s derde markt na Amerika en Rusland, loei- en loeizwaar.

Te dikke Mexicanen

Eén op drie Mexicanen is te zwaar, nergens ter wereld lopen meer dikkerds rond. De regering mept er nu terug met een speciale belasting op suiker in frisdrank. De zoveelste plek waar cola uit de gratie raakt.

Terugloop in Nederland

Volgens de twee directeuren valt het met de teruglopende omzetten in Nederland nog mee, maar ook hier is de groei er al een paar jaar uit. ‘In de horeca is de omzet met wel 20 procent teruggelopen’, erkent Van Loo. Al wordt dat volgens hem deels gecompenseerd door meer omzet in de supermarkt.

Nieuwe cola

Maar er moet wél iets gebeuren – en dat iets moet ‘Next’ worden, een nieuwe cola met 30 procent minder suiker en aangevuld met de natuurlijke zoetstof Stevia, die 300 keer zoeter is dan suiker. En die, zo claimt Pepsi, diabetici geen kwaad zou doen.

Drop smaak

Van Loo: ‘Dat plantje is een aantal jaren geleden ontdekt en is al op de markt in meer citrusachtige producten. Maar stop het in cola en je hebt een vervelende, dropachtige nasmaak. We hebben er jaren over gedaan om die weg te krijgen, en dat is nu gelukt.”

Geen smaakverschil

Het is een gewaagde stap. Aartsrivaal Coca Cola veranderde in de jaren ‘80 zijn recept – en ging bijna failliet. Van Loo: ’Die haalde zijn cola uit de markt en zette er een totaal nieuwe in, daar zijn inderdaad marketinghandboeken over vol geschreven. Wij hebben ons nieuwe product uitgebreid getest en niemand proeft smaakverschil.”

Grote innovatie

Potkamp: ‘Dat wij het aandurven om Stevia in ons grootste merk te lanceren, geeft aan dat we erin geloven. Sinds de lancering van de Pepsi Max in 1993 hebben we niet zo’n grote innovatie gehad: een cola met veel minder suiker en geen kunstmatige zoetstoffen, en toch precies dezelfde smaak.”

Aspartaam

Toch is het gek: die Pepsi Max was immers een nieuw soort cola die helemáál zonder suiker op de markt kwam. Als we zo graag cola willen die niet dik maakt, waarom is er dan nu een nieuwe variant nodig? Van Loo: ‘De Max bevat kunstmatige zoetmakers, waaronder aspartaam. Dat is ook door Europa volstrekt veilig bevonden. Je moet wel 2.000 blikjes achter elkaar drinken om schade op te lopen en tegen die tijd ben je al lang overleden aan watervergiftiging. Maar sommige mensen willen er toch liever niet aan.’

De uitdager

Volgens de twee Pepsi-makers is Pepsi als kleinere partij op de Colamarkt altijd de uitdager, de rebel geweest. Potkamp: ‘Decennialang was er helemaal geen innovatie, behalve in de verpakking. Maar wij waren wel de eerste met cola light en later met suikervrije cola. En nu dus ook de eerste zonder kunstmatige zoetstoffen.’

Pepsi publiek

Dat valt volgens beide heren vooral goed bij het Pepsi-publiek: 25- tot 40-jarigen en jonge gezinnen. Het Coca-Cola-publiek is breder en let blijkbaar minder op de dikmakende effecten van de klassieke cola. Van Loo: ‘ Bij Pepsi gaat nu al 60 procent voor caloriearm en drinkt een minderheid van 40 procent nog full sugar. Bij het vier à vijf keer grotere Coca-Cola liggen de verhoudingen precies andersom: 40 procent aan de diet of zero, en 60 procent nog steeds aan het calorierijke origineel.

Overstappen op Next

Onze inzet voor Pepsi is zoveel mogelijk mensen die nu nog full sugar drinken aan de Next te krijgen.” En met een grijns: ,,Per slot is het ook ons belang dat mensen lang blijven leven.”

Thuis cola maken

De grote concurrent zit trouwens niet stil, en komt eind dit jaar met een soort Nespresso, waarin iedereen thuis zijn eigen cola kan maken. Van Loo: ‘Daar zit ik met mijn productiestraten voor blikjes en flessen natuurlijk niet op te wachten. Maar ik ben er geen seconde bang voor.’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht