Zorg

Couveusekind krijgt houvast en afleiding met gehaakt inktvisje

Te vroeg geboren kinderen krijgen in het Zaandam Medisch Centrum vanaf komende week een heel bijzonder rustgevend kameraadje in hun couveuse: een handgehaakt inktvisje.

Inktvisje
De baby’s kunnen naar hartenlust aan de tentakels trekken en dus niet meer aan de slangetjes die hun lijfje ingaan. Joyce Keasberry, neonatologie-verpleegkundige van het Zaandamse ziekenhuis maakte al vaak mee dat couveusekinderen die onrustig worden slangetjes of de sonde van hun lichaam trekken. ,,Heel vervelend voor de kinderen, want het is geen prettig gevoel om bijvoorbeeld een sonde opnieuw in de neus in te brengen.”

Inktvissen

De piepkleintjes worden nu vaak strak ingepakt onder een lakentje of ze krijgen een knuffeltje om rustig te worden. Niet de ideale oplossing.
Nu komt dit idee overwaaien uit Denemarken en Zweden, waar de breisels en haaksels bijzondere resultaten teweeg brengen, vertelt Ria Knulst uit Lelystad. Zij introduceerde het idee in Nederland. ,,Ik zag de gehaakte inktvissen op het Zweedse nieuws en het leek me leuk om mee te helpen.’’
baby inktvis

Haken

Zeven Nederlandse ziekenhuizen hebben inmiddels toegezegd de gehaakte inktvissen (het zijn eigenlijk octopussen, maar een kniesoor die daarop let) in de couveuses te leggen. In heel Nederland wordt nu als een razende gehaakt. De facebookpagina die door Knulst speciaal voor de couveusebeestjes is opgezet, heeft al meer dan tweeduizend volgers. Iedereen kan het haak-of breipatroon krijgen en aan de slag gaan. ,,Maar het is wel heel belangrijk dat de inktvissen veilig zijn’’, stelt Keasberry. Ze is zelf ambassadrice voor de knuffeltjes en inspecteert elk beestje nauwkeurig.
Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
baby inktvis
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht