Zorg

Vaccin vermindert kans op longontsteking 65-plussers

De kans voor ouderen om een longontsteking op te lopen kan worden verminderd door middel van vaccinatie.

Long, sporten

Afbeelding Longen- NDC Mediagroep

Een baanbrekende studie onder leiding van het UMC Utrecht met ongeveer 85.000 deelnemers heeft de werkzaamheid aangetoond van een vaccin tegen verschillende varianten van de pneumokokkenbacterie bij Nederlandse 65-plussers.

Goed-gecontroleerde studie

Het is wereldwijd de grootste goed-gecontroleerde studie naar de werkzaamheid van een vaccin die ooit in volwassenen is uitgevoerd.

Blij met resultaten

“We zijn erg blij met de resultaten van de studie omdat nu voor het eerst onomstotelijk is komen vast te staan dat een belangrijk deel van de longontstekingen in ouderen door middel van vaccinatie voorkómen kan worden,” aldus prof. dr. Marc Bonten, onderzoeksleider van de studie en verbonden aan het UMC Utrecht.

Longontsteking

Longontsteking (pneumonie) is een ontsteking van de longblaasjes en het omringende weefsel, en wordt vaak veroorzaakt door een infectie met de pneumokokkenbacterie. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken, dat de longinhoud kleiner wordt, waardoor een de patiënt kan sterven.

Longontsteking belangrijke doodsoorzaak

Longontsteking komt ongeveer 450 miljoen keer per jaar voor en is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 4 miljoen doden per jaar. De ziekte treedt vaak op als complicatie van andere aandoeningen of wanneer een patiënt al een verlaagde weerstand heeft door andere oorzaken. Kinderen en ouderen zijn vaker het slachtoffer.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht