Zorg

Hartstichting wil reanimatieles voor scholieren in het voortgezet onderwijs

De Hartstichting wil dat scholieren in het voortgezet onderwijs structureel reanimatieles krijgen. Door leerlingen vanaf 14 jaar vertrouwd te maken met reanimeren komen er jaarlijks 180.000 jongeren op de markt die een hartstilstand kunnen herkennen en weten hoe ze moeten handelen. Om de overheid te overtuigen om reanimatieonderwijs in het voorgezet onderwijs in te voeren is de Hartstichting een petitie gestart die zij in het najaar aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil aanbieden.

aed, defibrilator

Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nu overleeft, afhankelijk van de regio, naar schatting 10% van deze slachtoffers dit mede dankzij snelle acties van (burger)hulpverleners. De Hartstichting wil de overleving bij een hartstilstand verhogen naar 25% door van Nederland één 6-minutenzone te maken.

6-minutenzone

Een 6-minutenzone is een gebied waar het mogelijk is om binnen de eerste 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand: 112 bellen, reanimeren en defibrilleren. Dat betekent dat jaarlijks 1.000 extra levens gered kunnen worden. Door jongeren vanaf 14 jaar te leren reanimeren brengen we deze levensreddende handeling in de genen van onze samenleving en komt er nieuwe, jonge getrainde generatie beschikbaar die kan deelnemen aan een 6-minutenzone.”

Petitie

Om zichtbaar te maken dat structureel reanimatieonderwijs in het voortgezet onderwijs op steun kan rekenen van de samenleving, is de Hartstichting een petitie gestart om minimaal 40.000 handtekeningen te verzamelen om in het najaar aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs aan te bieden. Het initiatief tot een petitie is een paar jaar geleden genomen door cardioloog Ton Gorgels van de stichting Reanimatie-estafette Limburg en de Hartstichting omarmt deze mooie regionale actie nu door de petitie naar landelijk niveau te tillen. De komende maanden besteedt de Hartstichting aandacht aan het belang van reanimeren via campagnes, online acties en een wereldrecordpoging reanimeren op 6 juni in het GelreDome in Arnhem.

De petitie kan ondertekend worden op hartstichting.nl/petitie

 Reanimatieles

De Hartstichting wil dat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf hun 14e jaar reanimatieles krijgen. Hiervoor heeft de Hartstichting een lespakket ontwikkeld dat zowel de jeugd leert reanimeren via de ‘6 minutenles’, een reanimatiecursus van 4 lesuren, als een aantal docenten van de school opleidt tot reanimatie-instructeur. De docenten geven zelf de reanimatielessen en herhalingen via digibordlessen, werkbladen, de reanimatie-app van de Hartstichting en een handleiding. Door te oefenen met reanimatiepoppen en een AED-trainer leren de leerlingen een hartstilstand herkennen en weten ze wat ze moeten doen als elke seconde telt.

 Draagvlak

In het lopende schooljaar 2013-2014 draait de Hartstichting een pilot met reanimatieonderwijs op 50 scholen in het voortgezet onderwijs en volgend schooljaar sluiten hier nog eens 70 scholen bij aan. Deelnemende scholen en leerlingen zijn enthousiast over de reanimatielessen omdat ze zo hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen en weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand. Het lesprogramma sluit goed aan bij de wettelijke opdracht tot burgerschapsvorming én bij vakken als biologie, lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en verzorging.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht