Well-being

Leeg hoofd als doel in de voorjaarsvakantie

Veel mensen zeggen dat ze graag hun hoofd leeg willen maken deze voorjaarsvakantie. Meerdere cliënten zuchten en steunen zwaar onder hun verantwoordelijkheden en willen graag weg. Waarheen? Dat maakt niet zoveel uit, zeggen ze, als we maar even weg kunnen zijn. En dat hoofd moet leeg worden.

JOke Land

Dus trekken we er massaal op uit en staan we bij München al in de file tussen alle Nederlanders die naar Oostenrijk gaan om te skiën. Lichtelijk gestrest zweeft er een grote Nederlandse auto tussen alle rijen door. Zeker nog niet helemaal het hoofd leeg.

Wat is een leeg hoofd?

Wat is een leeg hoofd? En hoe ziet een vol hoofd eruit? Wij halen ons van alles in ons hoofd: wat we moeten, hoe het hoort en hoe het vooral niet moet zijn. We stellen eisen aan onszelf en op grond waarvan? Veel mensen stellen eisen omdat ze het zo geleerd hebben. Van jongs af aan hebben ze boodschappen meegekregen. Een belangrijke: Je moet wel ergens komen in het leven. Jammer, jammer dat onze ouders dit nooit helemaal hebben aangevuld met WAAR je dan precies moet komen?

Nooit genoeg

Veel mensen zijn aan het streven ergens te komen. En het is nooit genoeg, omdat ze zelf ook niet besluiten dat ze er al zijn. Omdat ze bang zijn dat het niet genoeg is. Omdat we ten diepste ook onze ouders niet willen teleurstellen. Want dat speelt een grotere rol dan we ooit kunnen bedenken; we kunnen het echter wel voelen. Het lege hoofd, wat is dat dan precies? Dat is een hoofd dat even niet alle dagelijkse oorzaak en gevolg relaties produceert, als ik dat niet doe dan…

Gevoel volgen

Een hoofd dat leeg raakt, geeft ruimte voor ons gevoel dat we verdrukken. Met gevoel kom je niet zo ver, is een gezegde. Als we dan op vakantie zijn en de eerste dag is voorbij, voelen we hoe de oorzaak en gevolg relaties verglijden in ons hoofd. Dat we bij de dag aanbelanden. Gaan we wandelen of gaan we skiën, of gaan we nog even wat eten? Dat zijn en worden de belangrijkste vragen op dit moment. Daarin gaan we ons gevoel meer volgen. We voelen wat belangrijk wordt, we zijn ook genoeg, meer dan genoeg in de dag zelf. We wegen ons niet op de balans van verleden, heden, toekomst.

Waarom zijn de mensen zo blij op de skipiste? Omdat ze vandaag voldoen, voldoen aan onszelf, aan wat we vandaag doen. Wij bestaan en voelen ons goed. Dat is vakantie.

drs. Psycholoog Joke Land schrijft iedere week een column voor gezondheid en co.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht