Zorg

Help, hoofdluis! Kammen helpt het best

Pindakaas en gifshampoo? Nee, kammen. Kammen helpt nog steeds het beste tegen hoofdluis. Maar wel met natte haren.

hoofdluis, luizen

Foto: Leeuwarder Courant

Hoofdluizen krijg je niet van andermans kraag of kussensloop, maar door elkaars koppen bij elkaar te steken.

Spelende kleuters

Dicht tegen elkaar aan zijn ze in de legohoek of aan de verftafel aan de slag, waarbij hun haren werken als doorgeefluikjes. Hoe langer dat haar, hoe groter de kans dat de haren van het ene kind die van het andere raken. En dan is het bingo!

En dus hebben kleine meisjes met lange haren het vaakst hoofdluis. Dat zegt Geert-Jan Roebers, bioloog, schrijver en ervaren luizenvader in zijn boek ‘Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers’.

Het boek

Het gemiddelde luizenleven komt uitgebreid aan bod. Opgroeien, voortplanten, leefgebied en voedsel.

Maar waar het natuurlijk om gaat is: Hoe kom je d’r van af. Hoe roeien we de pedicules humanus capitis uit. En dan vooral op de hoofden van je gezinsleden en op dat van jezelf.

Luizen fabels

Roebers maakt korte metten met onzinverhalen en rare remedies. Zo hebben luizen geen voorkeur voor schone dan wel vieze verhalen. En het heeft geen zin je hoofd in te smeren met pindakaas of mayonaise. Petroleum (erg ouderwets) is een absolute afrader en moderne luizen kunnen steeds beter tegen gifshampoos. Die in Engeland en Australië zijn inmiddels zelfs allemaal resistent tegen permetrine.

Wassen of invriezen

Het beddengoed en de knuffels wassen of invriezen is ook onzin. Terwijl dat van die moedeloos makende klussen zijn ,,Als bioloog verbaasde ik me daar altijd al over. Een luis heeft niks te zoeken in een knuffel of een jas. Die overleeft dat helemaal niet.’’

Onderzoekers van een Australische universiteit hebben dit gedegen bekeken. Zij hebben de hoofden en de petjes van alle kinderen op een school onderzocht. De hoofden leverden 5500 luizen op, die petjes en hoedjes van de schooluniformen helemaal niks.

Luizen wonen op een behaard hoofd. En niet in de verkleedkist of aan de kapstok.

Ontwikkelingen

Gelukkig zijn er ook nieuwe ontwikkelingen: een shampoo met siliconen, die luizen en neten verstikt en een apparaat om ze uit te drogen. De LouseBuster is een soort superföhn, waarmee je binnen een half uur bijna alle luizen doodt en de meeste neten in de kiem smoort. Maar ja, het is een duur ding en je moet er wel mee leren omgaan. Roebers meldt dat er een initiatief is voor een landelijk netwerk van lousebusters, een variant op de ghostbusters, die met het ding op basis van een abonnement per leerling de scholen langsgaan.

Kammen

De goedkoopste manieromsnel en grondig van hoofdluis af te komen is en blijft kammen. Tijdrovend, vervelend, pijnlijk ook als het omlange haren gaat, maar nog steedswel het meest effectief. Tenminste, als je het lang genoeg volhoudt. Roebers: ,,Mensen denken veel te snel dat hun kind luizenvrij is. Ik heb zelf ook meegemaakt dat ik dacht dat het klaar was als ik vijf minuten lang niks meer was tegengekomen. Maar als ik dan een paar uur later nog een keertje kamde, kwamen er toch weer twee luizen uit.’’

Nat haar

Haren wassen, daarna flink wat conditioner er in en dan maar kammen. ,,Het voordeel is dat de luizen door het water in een soort shock belanden en zeker eenkwartier lang op dezelfde plek blijven zitten. In droog haar kruipen ze dieper weg, als ze voelen dat er gekamd wordt. Verder hebben hun pootjes minder grip op nat haar.’’

Succes verzekerd

En omdat je plek voor plek uitkamt, dus systematisch met gebruik van haarspeldjes, heb je ook minder kans dat je een stukje overslaat. Wel na afloop de conditioner er weer uitwassen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht