Zorg

Na keizersnee meer kans op overgewicht

Mensen die zijn geboren met een keizersnee lopen als volwassene 26 procent meer kans op overgewicht of zwaarlijvigheid dan mensen die op de natuurlijke manier ter wereld zijn gekomen. Dat blijkt uit een studie waarin de gegevens van meer dan 15 studies in 10 landen zijn betrokken, van meer dan 38.000 mensen.

dik, obesitas, overgewicht, ongezond, afvallen, dieet, zwaar, vet, eten, kindKans of risico

De analyse is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. De onderzoekers van het Imperial College Londen kunnen niet met zekerheid zeggen dat een keizersnee op zich leidt tot een hoger lichaamsgewicht. Omdat ze alleen de gegevens van de twee groepen naast elkaar legden, spreken ze van een kans en niet van een risico.

Verklaring

Het (ernstige) overgewicht kan mogelijk ook worden verklaard door andere factoren die nog niet zijn uitgediept. Eerder werd ook meer astma en diabetes-type 1 geconstateerd bij kinderen die ter wereld kwamen na een operatieve ingreep in de buikwand in vergelijking met kinderen na een vaginale geboorte.

Steeds meer keizersnee

Steeds meer kinderen komen ter wereld met een keizersnee: in Groot-Brittannië is dat inmiddels bij één op de drie of vier geboortes het geval, ongeveer twee keer zoveel als in 1990. In sommige andere landen is dat percentage veel hoger: in Brazilië kiest de helft van de moeders voor de operatie en in China doet 60 procent dat. In Nederland is ongeveer 1 op 15 geboortes met een keizersnee. De onderzoekers wijzen erop dat een keizersnee medisch nodig kan zijn, maar dat moeders die kiezen voor zo’n operatie goed moeten worden voorgelicht over mogelijke gevolgen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht