Zorg

Communiceren met patiënt aan beademing. App maakt commicatie mogelijk

Patiënten aan de beademing kunnen niet spreken met de verpleegkundige of arts. Een speciaal ontwikkelde app voor de iPad maakt communicatie wel mogelijk. De intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen gebruikt hem.

 

Foto: NDC Mediagroep/ Dagblad van het Noorden

Foto: NDC Mediagroep/ Dagblad van het Noorden

Niets aan de verpleegkundige of arts kunnen vragen of vertellen, omdat je op de intensive care (IC) aan de beademing ligt. Voor patiënten is het beangstigend en voor het IC-personeel, dat zo goed mogelijk wil behandelen, is het frustrerend. Een speciaal ontwikkelde app voor de iPad kan dat communicatieprobleem aanmerkelijk verkleinen.

 Communiceren via de Ipad

,,Door dit hulpmiddel kan een patiënt die aan de beademing ligt, toch met ons communiceren”, zegt ICverpleegkundige Eddy Hollander van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). ,,Vaak is iemand te zwak om iets duidelijk genoeg op te schrijven. Iets aantikken op de iPad kost veel minder kracht.” Alleen op de IC van een ziekenhuis worden patiënten langdurig beademd. Ze hebben een buisje in hun keel en kunnen daardoor niet praten.

 App

De app is ontwikkeld door het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en sinds kort verkrijgbaar voor ziekenhuizen. Het kent thema’s als ’mijn gevoelens’, ’mijn behandeling’ en ’mijn verzorging’. Een patiënt kan ook aangeven hoeveel pijn hij heeft en waar, of aangeven misselijk te zijn of last te hebben van slijm in de keel. Dat laatste is een veelvoorkomende klacht bij kunstmatige beademing.

Verandering

Hoofdverpleegkundige Roelien Janssen van de intensive care in Assen legt uit dat patiënten vaker dan in het verleden wakker zijn terwijl ze aan de beademing liggen. ,,Vroeger werd iemand aan de beademing standaard in slaap gehouden. Het beleid is nu juist om mensen zo snel mogelijk bij te laten komen. Doordat de beademingsapparatuur enorm verbeterd is, is het voor een grote groep patiënten mogelijk om wakker aan de beademingsmachine te liggen.’’

 Niet communiceren lastig

Verpleegkundige Eddy Hollander heeft het initiatief genomen voor de aanschaf van de iPad met app. ,,Ik las erover in ons vakblad en dacht meteen: dit moeten we ook hebben. Het is zo lastig als je niet met een patiënt kunt communiceren. Sommige mensen hebben een ongeluk gehad en komen bij op de intensive care. Ze weten niet waar ze zijn en waarom. Zo’n patiënt zit vol vragen, maar kan niet praten. Je voelt je als verpleegkundige machteloos als het niet lukt om iemand te begrijpen. Door dit relatief eenvoudige hulpmiddel kan dat opgelost worden.”

 Patiënten krijgen een stem

De Stichting Vrienden van WZA hebben de nieuwe tablet en de speciale app betaald. ,,Hiermee geven we de patiënt een stem”, zegt Hollander. Hij verwacht dat in de toekomst bij patiëntenzorg in ziekenhuizen veel meer gebruik gemaakt wordt van computerprogramma’s. ,,Voor erg oude mensen werkt het lastiger. Maar jongeren groeien ermee op. Ik denk dat er over tien jaar op alle verpleegafdelingen computerhulpmiddelen komen voor persoonlijke informatie-uitwisseling.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht