Zorg

Kinderen het zo prettig mogelijk maken in Refaja. Els haar rol in het ziekenhuis.

“Eigenlijk wil ik helemaal nog niet weg.” Lars (5) neemt afscheid van pedagogisch medewerker Els van Kasteel. Hij mag naar huis na een week op de kinderafdeling van het Refaja.

spelen, ziekenhuis, kinderziekenhusi

Prettige sfeer

“Een groter compliment kunnen we als afdeling niet krijgen”, reageert Els. Haar rol is om het verblijf in het ziekenhuis voor kinderen zo prettig mogelijk te maken. “Ik eet bijvoorbeeld met ze in de speelkamer en zorg voor leuke activiteiten.”

Ouders

De ouders spelen bij dit alles ook een belangrijke rol, zij het op de achtergrond. “Een kind is het belangrijkste wat een gezin heeft. Ouders moeten weten dat het hier fijn, gezellig en veilig is voor hun kind, zodat ze het met een gerust hart achterlaten.”

 Poeptraining

Marjolein (6) krijgt deze week poeptraining in het Refaja. Ze houdt haar ontlasting soms weken op. “Toen ze hier kwam hebben we samen een dagprogramma opgesteld. Kinderen weten dan precies wanneer ze gaan eten, spelen en rusten.”

Dagprogramma

Een groot deel van het dagprogramma speelt zich af in de Giraf: een vrolijke kamer speciaal voor kinderen, met speelgoed en spelmaterialen. “De kinderen die uit bed mogen, eten en spelen hier. En ik organiseer ook activiteiten, bijvoorbeeld knutselen of cupcakes bakken.

Refaja, ziekenhuis,

Gedrag observeren

Door veel tijd met elkaar door te brengen, kan ik het gedrag van de kinderen goed observeren. Bij Marjolein let ik er dan bijvoorbeeld op of ze klaagt over buikpijn. Of dat ze wel naar de wc wil, maar toch niet gaat.”

Afleiding

Een kamer verderop ligt Sem (3). Hij heeftlichte uitdrogingsverschijnselen en de verpleegkundige gaat hem een vochtinfuus geven. In overleg met de vader zorgt Els voor afleiding. Ze haalt een groot prentenboek tevoorschijn en vertelt een kleurrijk verhaal. Ondertussen zorgt ze ervoor dat Sem de naald niet kan zien. Het werkt. Sem schrikt wel van de prik en moet even huilen. Maar gelukkig is dat zo weer over na een knuffel van zn vader.

Even later vertelt ze: “Het is zo mooi om iets voor kinderen en hun ouders te betekenen in een voor hen spannende periode. Dat is de basis van mijn vak.”

Regionaal overleg

Elk kwartaal is er een regionaal overleg van pedagogisch medewerkers. Daar treft Els ook collegas van Bethesda in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. “Iedere afdeling is weer anders, bijvoorbeeld qua grootte. Daardoor doen we dingen soms anders. Het is mooi om daarover te horen. Je krijgt de kans om van elkaar te leren.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht