Zorg

Hoofdkoeling moet haaruitval door chemokuur beperken

Hoofdhuidkoeling kan haarverlies door bepaalde type chemokuren tegen kanker beperken. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen biedt de behandeling.

hoofdhuidkoeling, kanker,

Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval. Foto bij interview internist-oncoloog Peter Nieboer (links), oncologisch researchverpleegkundige Inge Paas (vooraan met hoofdhuidkoeling op) en gespecialiseerd oncologieverpleegkundige Marit Schonewille.

Ijskap

In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen kunnen kankerpatiënten haaruitval bestrijden met behulp van een ijskap op het hoofd. Ongeveer de helft van de patiënten die in aanmerking komen voor de behandeling kiest hiervoor.

Aanvulling

Oncoloog-internist Peter Nieboer van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen ziet de hoofdhuidkoeling voor een deel van de patiënten als een zinvolle aanvulling op de (preventieve) behandeling met chemo. ,,We hebben meer dan honderd verschillende chemokuren, waarmee we gericht kunnen behandelen. Op de eerste plaats staat natuurlijk de bestrijding van de ziekte kanker. Er worden veel meer patiënten beter dan vroeger. De aandacht voor kwaliteit van leven en verminderen van bijwerkingen van chemo is enorm toegenomen.”

Geen eenvoudige oplossing

Misselijkheid, die een chemokuur bijna ondraaglijk maakte, is nu over het algemeen goed te bestrijden met medicijnen. Vermoeidheid en haaruitval, een bijwerking die veroorzaakt wordt door de aantasting van de haarwortels bij bepaalde kuren, zijn volgens Nieboer lastiger te verhelpen. ,,Moeheid is een complex probleem, waar geen eenvoudige oplossing voor is. Aan haaruitval met kaalheid tot gevolg is soms ook niets te doen. Bij verschillende type chemobehandelingen, zoals preventieve kuren bij borstkanker, kan hoofdhuidkoeling wel helpen.”

Voorlichting

Researchverpleegkundige Inge Paas van het WZA geeft patiënten voorlichting over hoofdhuidkoeling. Dat heeft zij al bij tientallen patiënten gedaan. De helft besluit geen hoofdhuidkoeling te doen. ,,Waarom iemand er wel of niet voor kiest, is persoonlijk. Het kost behoorlijk wat extra tijd.

Genoeg aan het hoofd

Een chemokuur kan per keer 1,5 uur duren. Bij hoofdhuidkoeling moet voor en na de kuur ook gekoeld worden. De tijd dat iemand in het ziekenhuis is, kan oplopen tot vier uur. Ook kan de koeling hoofdpijn veroorzaken. Sommige patiënten zeggen dat ze letterlijk al genoeg aan hun hoofd hebben.”

De behandeling

De groep die het wel probeert, wordt geholpen door oncologieverpleegkundige Marit Schonewille. De patiënt krijgt van haar een kap op het hoofd. Deze blijft de hele koelperiode zitten. De temperatuur van de vloeistof die door de kap stroomt, is ongeveer -4 graden en de temperatuur van de hoofdhuid koelt af tussen de 15 en 25 graden. De bloedvaten in de hoofdhuid vernauwen, zodat haarwortels veel beter worden beschermd tegen de chemo.

Volhouden

,,De ijskoude kap voelt zeker in het begin niet prettig”, zegt Schonewille. ,,Sommige patiënten stoppen direct. Wij proberen minimaal tien minuten vol te houden, omdat het daarna meestal beter gaat.” De helft van de patiënten is tevreden. De rest heeft toch erg veel haarverlies. De verwachting is dat meer patiënten die chemo krijgen, gebruik gaan maken van de hoofdhuidkoeling om geen kaal hoofd te krijgen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht