Zorg

‘Je bent te dik, je moet minder eten en meer bewegen’ – Column Marielle de Vries

Deze week las ik op een site het verhaal van de 53-jarige Angela. Ze was altijd al een stevige vrouw. Ze was in korte tijd twintig kilo aangekomen en wist niet waardoor. Ze had fysieke problemen en kwam bij haar huisarts terecht. Die vertelde haar dat ze prikkelbare darm syndroom had en dat dat niet te behandelen was.  Maar ze verwees de vrouw wel door naar de gynaecoloog. Die vertelde haar, dat ze eerst maar eens vijftien kilo moest afvallen. Uiteindelijk bleek zes jaar later pas dat de gewichtstoename te maken had met het feit dat ze eierstokkanker had.

marielle nw

Het gebeurt vaker dat dikke mensen te horen krijgen dat ze eerst maar eens moeten afvallen, want dan zullen de klachten wel verminderen. Ik heb het genoegen dat mijn huisartsen in ieder geval verder kijken dan alleen mijn omvang. Toch is dat in het verleden wel eens anders geweest. Toen ik eens vreselijk door mijn rug was gegaan durfde ik geen afspraak te maken met een van de vervangers van mijn eigen huisarts. Uit angst dat ik weer aangesproken zou worden op mijn gewicht.

Dikke vrouw

Die angst kwam uit een ver verleden. Ik was voor een redelijk simpel klachtje, dat niks met overgewicht te maken had, naar de huisarts gegaan. Omdat mijn eigen huisarts met vakantie was, kwam ik bij zijn vervanger terecht. Een norse man. Hij keek mij over de rand van zijn bril aan en zei: ‘Je bent te dik, je moet minder eten en meer bewegen’. In die tijd voetbalde ik drie keer in de week en at veel te weinig. Ik leefde overdag op geen ontbijt, twee boterhammen en een warme maaltijd en ik viel geen grammetje af. Hij vroeg niet hoeveel ik at, hoeveel ik sportte of wat dan ook. Hij zag een dikke vrouw en dus zou ik wel teveel eten en te weinig sporten. Hij zorgde ervoor dat ik niet graag met fysieke klachten naar de huisarts ging.

Stuiterende hormonen

Dat veranderde een paar jaar geleden. Doordat mijn vrouwelijke hormonen aan het stuiteren waren, vloog ik van de ene emotie in de andere. Ergens had ik gelezen dat dat met mijn overgewicht te maken had. Ik trok de stoute schoenen aan en ging naar mijn huisarts, een vrouw. Ik wilde een doorverwijzing naar de diëtiste. Ze vroeg waarom. ‘Omdat ik van mijn overgewicht af wil, want ik ben helemaal klaar met die stuiterende hormonen. Het eerste wat ze zei was: ‘Nou dat hoeft helemaal niet aan je overgewicht te liggen hoor, die stuiterende hormonen. Maar natuurlijk mag je een verwijzing voor de diëtist’. Uiteindelijk liep ik met en een verwijzing voor de diëtist en een oplossing voor mijn stuiterende hormonen de praktijk uit. En niet een keer had ik het gevoel, afgerekend te worden op mijn overgewicht.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht