Zorg

Luchtverontreiniging maakt astma erger

Astmatische kinderen die langdurig worden blootgesteld aan luchtverontreiniging hebben meer last van luchtwegvernauwing. Dat is één van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Despo Ierodiakonou aan de Rijksuniversiteit Groningen.

astma, longen, blazen

Astma is deels aangeboren en deels afhankelijk van vuile lucht in de omgeving van het kind, zoals rook.

Onderzoek naar astma

Ierodiakonou deed onderzoek onder volwassenen met astma naar de samenhang tussen genetische factoren en de ernst van astma. Ze onderzocht de rol van een specifiek gen dat eiwitten ‘aanstuurt’ die het laagje cellen aan de binnenkant van de luchtwegen beschermen.

Variaties in gen

De promovenda concludeert dat de variaties in dit gen samenhangen met de mate van luchtwegontsteking, de structurele veranderingen die optreden in de luchtwegen bij astmatici en de ernst van de astma.

Kinderen met astma

Behalve onderzoek bij volwassenen verrichtte Ierodiakonou ook onderzoek bij kinderen met astma.

Conclusie

Zij concludeert dat er een verband is tussen langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging en de ernst van de benauwdheid. Wanneer de kinderen hun pufjes namen, bleek dat geen effect te hebben op de effecten van luchtverontreiniging. Wel gaven ook hier genetische factoren de doorslag over hoe kinderen op blootstelling aan vervuilde lucht reageren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht