Zorg

Veel patiënten met een kunstarm gebruiken de prothese niet

Bijna de helft van de patiënten bij wie een kunstarm is aangemeten, gebruikt die armprothese niet of nauwelijks, blijkt uit promotie-onderzoek van Hanneke Bouwsema aan het UMC Groningen.

kunstarm, prothese, armprothese,

Slechts 60 tot 80 procent van de armprotheses wordt echt gebruikt. Bouwsema ontwikkelde een trainingsrichtlijn om het gebruik van de kunstarm te verhogen. Deze richtlijn kan ergotherapeuten helpen om prothesegebruikers beter te begeleiden.

Het onderzoek

Om het revalidatieproces gericht te kunnen sturen, onderzocht Bouwsema eerst hoe mensen leren omgaan met een armprothese en welke moeilijkheden ze daarbij ondervinden. Daarvoor verrichtte ze metingen van de bewegingen van ervaren prothesegebruikers en ging ze na welke factoren bepalend zijn voor het vaardigheidsniveau van de gebruikers. Tot slot bestudeerde ze het leerproces in de revalidatieperiode.

 Prothesesimulator

Om meer metingen mogelijk te maken, voerde de promovenda een deel van de studies uit met een prothesesimulator. Dat is een prothese voor mensen zonder armamputatie. Er werd geoefend met reiken, grijpen en fixeren, en het doseren van de hoeveelheid grijpkracht – een van de moeilijkst te controleren aspecten van het dragen van een prothese.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht