Zorg

Wat is vogelgriep? En is het gevaarlijk voor de mens?

In Swifterbant (Flevoland) is op een boerderij vogelgriep aangetroffen. Ruim 40.000 kippen worden hierdoor afgemaakt. Is het ook gevaarlijk voor de mens? Gezondheid & Co legt uit.

kippen, vogelgriep, boerderij

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een virusziekte die vooral voorkomt bij vogels en pluimvee, zoals eenden, ganzen, kippen en kalkoenen. Voor kippen en kalkoenen is de ziekte dodelijk. In Swifterbant is waarschijnlijk de milde H5- variant aangetroffen.

Vogelgriep onder mensen

Heel soms kan het zo zijn dat een mens besmet raakt met een vogelgriepvirus.Tot nu zijn er alleen mensen met het virus besmet geraakt die in contact waren met zieke vogels. Het virus mens- op mens verspreiden is niet mogelijk.

Griepachtige klachten

Mensen die besmet zijn met het vogelgriepvirus krijgen ‘griepachtige klachten’ zoals: koorts, spierpijn, hoesten, vermoeidheid en keelpijn. Daarnaast komen oogontstekingen, longontstekingen en plotselinge benauwdheid voor.

Besmette vogels eten

Je hoeft niet bang te zijn ziek te raken van mogelijk besmet vlees. Besmette kippen en eieren kunnen zonder probleem worden opgegeten want het virus kan via eieren of vlees niet overspringen op de mens. Wel is het verstandig het kippenvlees- of ei goed te bakken of te koken totdat het helemaal gaar is. Zo wordt een besmetting met salmonella of een andere bacterie voorkomen.

Nieuw griepvirus in China

In China is eind maart 2013 de eerste besmetting met een nieuw griepvirus vastgesteld. Het gaat om aviaire influenza A H7N9 (dus niet die in Nederland)

Overleden

Tussen maart 2013 en 3 februari 2014 zijn er 281 patiënten met een bevestigde influenza A (H7N9)-besmetting (vogelgriep) gemeld door de Chinese autoriteiten. Hiervan zijn 59 patiënten overleden. De patiënten kregen hoge koorts en in veel gevallen een ernstige longontsteking. Het is voor het eerst dat dit type vogelgriep bij mensen is gevonden.

Neuraminidase-remmer

Op dit moment is er geen echt geneesmiddel dat direct de ziekte onschadelijk maakt. Wel zijn er zogenaamde anti-virale middelen. De bekenste is Tamiflu. Tamiflu is een neuraminidase-remmer die de verspreiding van het virus in het lichaam voorkomt en zo helpt om de influenza infectie te beperken en de symptomen te verlichten of te voorkomen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht