Zorg

Groot verschil in doorverwijzen. Sommige artsen verwijzen gemiddeld drie keer vaker door

Sommige huisartsen verwijzen hun patiënten erg snel door naar het ziekenhuis. Soms wel acht keer vaker dan collega’s. De meeste artsen echter nemen juist meer behandelingen over van ziekenhuizen.

dokter, huisarts, arts, ziekenhuis, EPA

Bron: Flickr/ Life Mental Health

Dit blijkt uit een steekproef van zorgverzekeraar VGZ. Het verwijderen van een bultje of nazorg van terminale kankerpatiënten wordt steeds vaker gedaan door de eigen huisarts. Het aantal zogeheten bijzondere behandelingen zit flink in de lift: sinds 2006 is het gestegen van een kleine 1,9 naar ruim 3,1 miljoen in 2012.

Terugdringen van doorverwijzingen

Het terugdringen van het aantal doorverwijzingen maakt deel uit van het zorgakkoord om de stijgende kosten in de hand te houden. Een behandeling bij de huisarts kost immers fors minder dan in het ziekenhuis. Toch blijkt dat er nog veel winst te behalen valt. Volgens gezondheidszorginstituut Nivel verwijzen sommige praktijken gemiddeld drie keer vaker door. De patiëntenpopulatie is niet de oorzaak van die verschillen. Onderzoeker Dinny de Bakker: ,,We zien bijvoorbeeld dat huisartsen die alleen werken meer mensen naar het ziekenhuis sturen dan huisartsen die een duo-of groepspraktijk hebben. Die kunnen bij twijfel eerder op elkaar terugvallen en overleggen.”

 Dilemma

Verschillen zijn onvermijdelijk, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Dokters kampen immers altijd met het dilemma of een kwaal van een patiënt ernstig genoeg is voor behandeling door een specialist. ,,Minder doorverwijzen is niet per se beter. We zullen waar nodig altijd blijven doorverwijzen. De kwaliteit blijft voorop staan”, reageert bestuurslid Paulus Lips van de LHV.

 Besparing

Ondertussen komen steeds meer projecten om de zorg voor de patiënt in de huisartsenpraktijk te houden. Zo komen specialisten vaker naar de huisartsenpraktijk om gezamenlijk spreekuren te draaien. Dokters leren beter in te schatten welke patiënten écht naar het ziekenhuis moeten en welke ze zelf ook kunnen behandelen. Voor de patiënten een voordeel, want zij besparen een ritje naar het ziekenhuis en draaien niet op voor het eigen risico.

In Maastricht schuiven medisch specialisten van het Maastricht UMC wekelijks aan bij consulten in vier huisartsenpraktijken om de klachten van patiënten te helpen beoordelen. Voordelig voor de patiënt én heilzaam voor het beperken van de zorgkosten. In heel het land lopen projecten om het aantal doorverwijzingen terug te dringen. Huisartsen doen steeds meer speciale verrichtingen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht