Zorg

Wat krijgen we nou? Een compliment! Hoe reageer je?

We stuntelen wat af als we een complimentje krijgen. Lachen het onwennig weg of geven van de weeromstuit een compliment terug. Niet doen! Geniet ervan als iemand iets aardigs tegen je zegt. 

 compliment

,,Het lijkt soms of het 364 dagen per jaar kritiekdag is, terwijl ik het van belang vind vaker stil te staan bij de dingen die goed gaan. Een compliment draait om de behoefte van ieder mens aan aandacht en waardering. Dat zit diep. Ik droom ervan dat deze dag ooit wordt afgeschaft, omdat het niet meer nodig is er aandacht op te vestigen”, vertelt Hans Poortvliet initiatiefnemer van complimentendag.

Vloek

Is het geven van complimenten al knap lastig, ook ontvangen lijkt een vak apart. ,,We zijn het niet zo gewend ze te krijgen,” meent trainer Linda van der Wal, die lezingen geeft over ‘de kracht van het compliment’. ,,Er is een schrijnend gebrek aan waardering. Hoe vaak staan we nou stil bij wat we waarderen in de mensen om ons heen? Het is de vloek van de vanzelfsprekendheid.”

Terwijl het toch zo makkelijk is te reageren: gewoon de ander bedanken. ,,Dankjewel is in vrijwel alle gevallen de beste en ook een veilige reactie,” zegt Frank van Marwijk die samen met Poortvliet Het Groot Complimentenboek schreef. ,,Daarmee waardeer je dat iemand jou positieve aandacht schenkt.”

Verdediging

Een vaker voorkomende reactie is echter de verdediging: ‘och, die blouse heb ik al jaren’ of ‘het is toch heel normaal om over te werken’ of ‘dat doen vrienden voor elkaar’. Poortvliet: ,,Je geeft als het ware een ‘cadeautje’ terug. Daarmee bagatelliseer je het compliment, wat het minder waard maakt.” Eenzelfde effect heeft het teruggeven van een compliment: ‘jij ziet er trouwens ook goed uit’ of ‘ik vind jou ook een fijne collega’. Van Marwijk: ,,Daarmee geef je aan dat je liever niet wilt horen dat iemand je ergens goed in vindt. Het nodigt de ander niet uit vaker een compliment te geven.”

Bedankje

Alleen een gemeend compliment levert een bedankje op. ,,Voor een goed compliment verdiep je je in de ander. Als je dan oprecht iemand complimenteert, maakt dat het voor diegene ook makkelijker de opmerking in ontvangst te nemen.” Oké, het wordt lastig als je te horen krijgt dat je er vandaag zo gezond uitziet, of dat je iets goed hebt gedaan voor een vrouw. ,,Soms moet je omgaan met het onvermogen van de ander een goed compliment te geven. Hij heeft waarschijnlijk de beste bedoelingen.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht