Zorg

Elf ziekenhuizen geven sterftecijfers niet. Waarom niet?

Elf ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers nog niet gepubliceerd, ondanks het aflopen van de deadline daarvoor. Het ziekenhuis met gemiddeld de hoogste sterftecijfers is het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft relatief gezien de minste sterfgevallen.

kanker

Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. De Ziekenhuisgroep Twente is een van de ziekenhuizen die de sterftecijfers niet gepubliceerd heeft. Volgens de NRC doen ze dat uit principe niet. Het Medisch Centrum Haaglanden heeft uitstel gekregen, omdat het meedoet aan een pilot met een andere berekening.

Niet eerlijk

Nederlandse ziekenhuizen moesten vanaf zaterdag hun sterftecijfers op de eigen website hebben staan. Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder aan de cijfers niet te gaan publiceren maar kwam uiteindelijk met een sterftecijfer volgens een andere berekening. Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk, omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis. De NZa is het niet eens met de kritiek van het Erasmus.

Hoogste sterftecijfers

Het Amstelland ziekenhuis, met de hoogste gemiddelde sterftecijfers, zegt in NRC dat dat komt door een „eenmalige situatie met duidelijk aanwijsbare oorzaken”. In 2012 zouden veel patiënten in hun laatste levensfase zijn overgenomen van andere ziekenhuizen en verpleeghuizen. Patiënten zouden er niet of zelden worden doorgestuurd naar hospices, wat elders vaker gebeurt.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat ze maandag gaan inventariseren wie de sterftecijfers heeft gepubliceerd. Ziekenhuizen die de cijfers niet publiceren, kunnen maatregelen verwachten. Dat begint met een aanmaning om alsnog met de cijfers over de brug te komen. Gebeurt dat niet, dan kan het tot een last onder dwangsom komen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht