Well-being

Knabbelvisjes soms gevaarlijk voor gezondheid

Knabbelvisjes, die – vaak in sauna’s en wellnesscentra – huidschilfers weghalen van handen en voeten, kunnen infecties overbrengen bij mensen met een verminderde weerstand of een kapotte huid. Het RIVM meldt dat na onderzoek dat het er ook niet altijd hygiënisch aan toe gaat.

Foto: NDC Mediagroep

Foto: NDC Mediagroep

 Waardoor ziek?

Het water is niet gedesinfecteerd, want dan zouden de vissen doodgaan. Maar bovendien blijkt het water niet altijd na elke klant te worden ververst, en de vissen ook niet. Daardoor kunnen ze (menselijke) ziekteverwekkers overbrengen. Het RIVM benadrukt dat het risico erg klein is bij mensen met een onbeschadigde huid.

Wat zijn knabbelvisjes?

Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine, tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten.

Aanpak

Het RIVM pleit voor meer voorlichting over de risico’s, maar adviseert ook dat exploitanten hygiëne-eisen gaan opstellen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht