Zorg

Bij bewustzijnsstoornis eerder terug de weg op

Mensen die een stoornis hebben opgelopen waardoor ze makkelijk onwel worden, kunnen straks weer sneller over hun rijbewijs beschikken. Dat maakte verkeersminister Melanie Schultz van Haegen bekend.

 auto, verkeer, file,

Ook zal rekening worden gehouden met het soort ‘bewustzijnsstoornis’ dat iemand heeft. Het gaat dan om mensen die tijdelijk buiten westen raken door bloeddrukdaling of hartfalen, of door verminderde doorbloeding en zuurstoftekort in de hersenen.

Aanvalsvrij zijn

Nu moeten al die patiënten standaard 1 jaar (personenauto of motor) tot 5 jaar (beroepschauffeur) aanvalsvrij zijn, voordat ze weer terug de weg op mogen.

Nieuwe regeling

In de nieuwe regeling mogen mensen met een B-rijbewijs straks 1 week tot 12 maanden niet rijden, afhankelijk van de ernst van hun stoornis. Voor het groot rijbewijs verschilt dat van minimaal 1 maand tot maximaal 12 maanden.

Bewustzijnsstoornis

Bij een bewustzijnsstoornis kan iemand door een ziekte of aandoening volledig onwel worden en niet meer reageren op prikkels. Maar een slachtoffer kan ook een verminderd bewustzijn hebben.

Advies

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten heeft de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de politiek, al vastgesteld dat mensen met deze stoornis sneller weer veilig kunnen rijden. De minister volgt dat advies nu.

Transparant systeem

Schultz: ,,Ik wil een duidelijk, eenvoudig en transparant systeem van medische keuringen en regelgeving. Daarbij moeten we de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid.”

Al eerder vereenvoudigde de minister de regelgeving over de periodieke herkeuring voor mensen met ADHD, nierfalen, of autisme, en verhoogde zij de keuringsleeftijd.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht