Zorg

‘Goede jeugdzorg nog geen uitgemaakte zaak’

Het is nog maar de vraag of kinderen en gezinnen goede jeugdzorg krijgen als gemeenten in 2015 deze zorgtaak overnemen van rijksoverheid en provincies. Zoals het er nu naar uitziet, is de overheveling niet op een verantwoorde manier te realiseren. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de overheveling van de jeugdzorg.

jeugdzorg, hulp,

Oud-PvdA-voorzitter Marjanne Sint gaat de onafhankelijke commissie leiden die de veranderingen in de jeugdzorg in de gaten gaat houden. Kinderombudsman Marc Dullaert vindt de invoeringsdatum van 1 januari 2015 veel te snel.

Prioriteiten

Alleen als de gemeenten duidelijke prioriteiten stellen en keuzes maken, is de overgang haalbaar ondanks het krappe tijdspad van nog minder dan 10 maanden. Dat schrijft de Transitiecommissie Stelstelherziening Jeugd onder leiding van Leonard Geluk.

Advies

Het rapport is overhandigd aan de staatssecretarissen Fred Teeven (Justitie) en Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn). De commissie adviseert gemeenten om alleen het minimaal noodzakelijke te regelen, omdat anders nog meer vertraging ontstaat. Er zijn volgens de commissie nog nauwelijks afspraken gemaakt tussen gemeenten en zorgaanbieders en gemeenten hebben veelal geen goed beeld van het budget dat ze voor jeugdhulp hebben.

Jeugdwet

Vorige maand nam de Eerste Kamer de Jeugdwet aan die regelt dat gemeenten de volledige verantwoordelijkheid krijgen voor hulp aan gezinnen door de Bureaus Jeugdzorg. De Tweede Kamer ging in oktober al akkoord.

Zorgen

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers zijn bezorgd over de veranderingen, ook al omdat die gepaard gaan met een bezuiniging van 450 miljoen euro. Jeugdzorg Nederland is wel voor de overheveling, maar vindt het allemaal te snel gaan.

Gemeenten

Na lezing van het rapport deelt Kinderombudsman Marc Dullaert die zorg. Gemeenten zijn volgens hem niet klaar voor hun taken. Hij noemt het daarom onverantwoord de jeugdwet op 1 januari 2015 in te voeren. „Simpelweg hopen dat het allemaal wel goed komt, is geen optie.”

Marjanne Sint

Dinsdag werd ook duidelijk dat oud-PvdA-voorzitter Marjanne Sint de onafhankelijke commissie gaat leiden die de veranderingen in de jeugdzorg in de gaten houdt. De deskundigen van de commissie komen in actie als gemeenten en jeugdzorg er onderling niet uitkomen.

Min mogelijk  opmerken

Kinderen die nu al een vorm van jeugdhulp of jeugdzorg krijgen, moeten zo weinig mogelijk merken van de veranderingen. De hulp aan hen moet gewoon doorgaan, benadrukten de bewindslieden Van Rijn en Teeven dinsdag. Zij wezen er nogmaals op dat gemeenten ondersteuning van vliegende brigades kunnen inroepen als ze op moeilijkheden stuiten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht