Voeding

Hip en jong? Dan eet je quinoa. Glutenvrij wondergraan is niet aan te slepen

Vergeet pasta, vergeet rijst, vergeet couscous. Quinoa (spreek uit kienwa) is de nieuwste vezelbron die op de borden ligt van jong en hip Nederland. De korreltjes uit Zuid-Amerika zijn zo’n hype, dat de winkelschappen keer op keer leeg zijn. 2014 wordt het jaar van de eerste Hollandse quinoa-oogst.

quinoa, superfood, zuid amerika,

Linda Peek uit De Meern zet haar gezin met liefde een bordje quinoa voor. Het gewas dat nog het meest doet denken aan couscous, leent zich voor tal van gezonde en gevarieerde recepten. Als ontbijt met vers fruit of als avondeten bijvoorbeeld met champignons, parmezaanse kaas en pijnboompitten. Zelfs pannenkoeken kun je ermee bakken.

Superfood

,,Het is echt een superfood. Quinoa is een bron van eiwitten en voedingsvezels en het niet zo moeilijk om klaar te maken,” aldus Peek, die ook als voedingsdeskundige quinoa graag onder de aandacht brengt.

Herkomst

Waar in Bolivia en Peru de herkomstlanden van het Andesgewas de lokale bevolking quinoa afdoet als voedsel voor de armen, lopen foodies in het Westen ermee weg.

Geen gluten

Quinoa lift mee op het succes van de voedseltrend gluten te laten staan. Het eiwit dat onder meer in brood, pasta en rijst zit, zou zorgen voor een opgeblazen en slap gevoel, volgens de bestsellers Broodbuik en De Voedselzandloper.

Run op quinoa

En dus zijn de pakken quinoa inmiddels in de Nederlandse supermarkten niet meer aan te slepen. ,,Helaas treffen onze klanten soms lege schappen. Dat is niet meer te voorkomen. In nauw overleg met de leverancier proberen we zo goed mogelijk aan de vraag te voldoen,” aldus een woordvoerster van Plus Nederland.

Oplopende prijs

De schaarste is ook te merken in de prijs. Kostte omgerekend een kilo quinoa 2 jaar geleden zo’n 7,50 euro, inmiddels is dat opgelopen naar 12 euro. ,,Dat zeg ik er tegenwoordig wel altijd bij, als ik mensen vertel over de waarde van quinoa,” aldus Peek. ,,Ook in Bolivia en Peru zelf is quinoa inmiddels zo duur geworden, dat het voor de lokale bevolking nauwelijks meer te betalen is. Eigenlijk zou je ook een ethische afweging moeten maken.”

quinoa, superfood, zuid amerika,

Terughoudender

Peek is niet de enige die zich afvraagt of de enorme vraag naar quinoa wel zo gunstig is voor de Peruanen en Bolivianen. Food-bloggers worden inmiddels wat terughoudender over het gewas dat vorige maand door de Food en Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties werd betiteld als wondergraan, dat in het Midden Oosten en Noord-Afrika geïntroduceerd zal worden om armoede en ondervoeding tegen te gaan.

Ondernemen

Het beeld dat het hippe, rijke westen het eten van armen in Zuid-Amerika opeet, is volgens Rens Kuijten overtrokken. De Nederlandse ondernemer uit een Brabants agrarisch nest kreeg 3 jaar geleden een internationale beurs om de quinoa-teelt in Bolivia te besturen. Doel: het supergewas naar Nederland halen.

,,Het merendeel van de bevolking haalt juist zijn neus op voor quinoa. De jeugd kent het niet eens meer. Boeren daar varen juist wel bij de hoge prijs die ze inmiddels krijgen voor hun gewas,” aldus Kuijten.

Quinoa in Nederland telen

In samenwerking met Wageningen Universiteit & Research die voor de Europese markt een speciaal quinoa-ras ontwikkelde, heeft Kuijten vijf tot zeven Nederlandse agrariërs gevonden die dit jaar voor het eerst op commerciële schaal quinoa gaan telen. De oogst staat gepland voor september. ,,Ik wilde dit al veel langer, maar opeens staat de wind gunstig.

Interesse

Doordat opeens iedereen quinoa wil eten en de prijs hoog ligt, raken boeren geïnteresseerd. Ik verwacht een oogst van 40 ton op 20 tot 30 hectare. Op dit moment zijn we druk in gesprek met retailers.”

Verrijking

Robert van Loo, die het Europese quinoa-ras mede ontwikkelde in Wageningen, is verheugd over de Nederlandse teelt. ,,De boeren willen dolgraag. Helaas is er voor dit jaar niet genoeg zaaizaad voor handen om iedereen te kunnen bedienen, maar daar komt komende jaren zeker verandering in. Quinoa wordt een verrijking van onze landbouw.

salade, gezond, gezond eten, quinoa

Quinoa recepten

Quinoa wordt overal voor gebruikt. Van ontbijt, lunch tot avondeten. Columnist Iris Venema van Gezonheid & Co heeft hier eerder een heerlijk gezonde quinoa salade van gemaakt.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht