Zorg

Fietsen voor behandeling energiestofwisselingziekte voor drie jaar oude Willem

Ferdinand Dijkstra uit Rutten beklimt op de fiets samen met vrienden een drietal gevreesde bergen in Italië, zijn partner Renate Derks volgt zijn voorbeeld maar dan wandelend. En dat allemaal voor de stichting Energy4all die zich inzet voor patiënten met een energiestofwisselingsziekte.

Willem

Natuurlijk fietst Dijkstra in zijn hart voor zijn drie jaar oude kind Willem, en uiteraard zet Derks elke stap bergopwaarts met haar gedachten bij Willem. Het hele gezin zal trouwens tussen 12 en 14 september aanwezig zijn in Italië en dat betekent in het geval van Renate en Ferdinand dat ook de dochters Jennifer (11), Anniko (10) en Hanna (5) aanwezig zijn.

Elke maand vieren

,,Donderdag 6 maart wordt Willem 39 maanden oud, wij vieren elke maand dat Willem er nog is en hij is er nog en gaat maar door”, zo zegt moeder Derks. Zij was op 6 december 2010 bij de geboorte van Willem de eerste die merkte dat haar vierde kind anders was, en niet omdat het een jongen was. Dat gevoel werd aanvankelijk medisch niet bevestigd maar kreeg pas in april 2011 vaste voet aan de grond.

Derks was thuis bevallen en vier dagen later was zij al in het Antonius Ziekenhuis in Sneek en weer later in Groningen. ,,Ik moet zeggen de mensen in beide ziekenhuizen hebben goed geluisterd naar mij en dat geldt ook voor onze huisarts Geboers uit Creil. Die was aanvankelijk afhoudend maar we hebben er geweldig veel aan, hij komt ook elke week langs. We kunnen hem elk moment van de dag of nacht bellen.”

Diagnose

In maart 2011 gingen Derks en Dijkstra naar de Dokterspost want Willem ‘viel weg’. Dat gebeurde toevallig ook bij de Dokterspost zodat Willem met spoed naar het Antonius Ziekenhuis werd vervoerd. Echter ook hier hield de specifieke kennis op een bepaald moment op zodat het Groningen werd. Het was 20 april 2011 en negen dagen later kwam de diagnose van de professor die het onderzoek had verricht. Derks: ,,Hij gaf Willem een paar weken, hooguit een of twee maanden. Maar onze Willem is er nog steeds. We weten wel dat bij elke terugval het plafond een beetje lager wordt.”

Kille cijfers

In ieder geval weten beide ouders met zekerheid dat het om een energiestofwisselingsziekte gaat. Dijkstra: ,,De stofwisseling van voeding naar energie vindt niet plaats. Met als gevolg dat op termijn de hersenstam afsterft.” De helft van de kinderen met deze ziekte overlijdt voor hun tiende levensjaar, zeventig procent voor hun achttiende, zo zeggen de kille cijfers.

Het is een zorg die zeven dagen per week 24 uur duurt en beide ouders kunnen dat niet zonder verpleeghulp voor elkaar krijgen. Willem krijgt sondevoeding, veel medicatie en ter bestrijding van de pijn elke dag paracetamol, ,,We zitten er boven op, we werken in ploegendienst, ik begin om zes uur in de ochtend en Renate doet de laatste verzorging om 01.00 uur ’s nachts. Daarnaast hebben we verpleeghulp zodat de andere drie dochters ook aandacht krijgen want er gaat al zo veel aandacht naar Willem”, zo vertelt Dijkstra.

‘Wat nou opgeven’

Zelf klimt Dijkstra beetje bij beetje weer wat bij de wal op. Het werd voor hem allemaal te veel, hij noemt het zelf een ‘burn out’, hij kon zich niet meer concentreren op zijn werk, als sloeproeier van de Razende Snol laat hij al een paar jaar verstek gaan, ,,Het is een teamsport waarin je jezelf voor honderd procent moet geven en dat kon ik niet.” Het team liet hem niet in de steek en roeide zich in 2011 tijdens de Harlingen-Terschelling Race naar een ereplekje met als motto ‘Wat nou opgeven’, een ontroerende geste van stoere geblokte mannen met gevoel.

Derks: ,,Je stopt op een bepaald moment met denken aan hoe lang nog, aan een prognose. Je leeft bij de dag en een paar keer waren wij dicht bij een afscheid.

Op dit moment heeft Willem een longontsteking, gister was er niet meer dan ‘een hoopje Willem’. Af en toe stopt het hartje, en dan begint het weer. Maar na elke terugval wordt het plafond weer een stukje lager.”

Een medicijn is er nog niet voor deze stofwisselingsziekte. In Nijmegen werkt kinderarts Jan Smeitink aan een verlossend medicijn dat er nog niet is. En dat kost geld, sinds vorig jaar is Forza4energy4all in het leven geroepen.

De eerste beklimming voor dat doel was vorig jaar, in Italië werden de reuzen de Gavia (2621), de Mortirolo (1852) en de Stelvio (2758) beklommen, een jaarlijkse kwelling in de Giro d’ Italia.

Hoogma Tweewielers

Willem werd geboren met altijd de accu half leeg zonder ooit een kans te hebben op een opgeladen accu, zoals Dijkstra het omschrijft. Een beeldspraak die past bij zijn beroep in een eigen mechanisatiebedrijf. De ‘smid’ zoals boeren van vroeger hem nog altijd noemen heeft de fietsenzaak een poos geleden van de hand gedaan.

De klanten gingen naar Hoogma Tweewielers in Lemmer die op zijn beurt de barre tocht bergop in Italië sponsort door een gratis fiets beschikbaar te stellen.

Dijkstra is al een poos aan het trainen, terwijl Derks in de ochtenduren haar wandelkilometers maakt. Twee menselijke reuzen van het team Forza4Willem die een bergreus bedwingen, dat zal altijd lukken.

 

Info: www.forza4energy4all.nl, giro 4403, onder vermelding van Forza4Willem. Ook is er een weblog: www.willemweblog.nl waarop elke zondag een ‘eigen stukje’ van Willem komt.

Dit verhaal van Rynk Bosma is gepubliceerd in Zuid Friesland

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht