Well-being

Spanning op ongebaande paden

Wanneer we op reis gaan, zijn we altijd een beetje gespannen. Als u vaak op vliegvelden komt, kunt u daar getuige van zijn. Mensen praten soms wat te hard, ouders raken kinderen kwijt, oudere mensen vragen drie keer hetzelfde aan drie verschillende soorten grondstewardessen. Als we van onze gebaande paden afgaan, raken we toch een beetje van de kook.

Foto Blog gezondheid & Co, week 10

Hoe komt dat toch? Wij zijn gewoontedieren, wij houden van voorspelbaarheid, ook al zullen we dat stellig ontkennen. Er zijn maar weinig mensen die geen lichte spanning hebben als ze op reis gaan. Dit zijn zeer bereisde mensen of ze zijn nog zeer onschuldig en nieuw op het reispad.

Hersenen

Mensen hebben gebaande paden in hun hersenen. We kennen de weg heel goed in onze eigen hersenen. Dat geeft veel voorspelbaarheid en dat geeft zekerheid. Ook geeft het ons gemak. Het gemak maakt dat we met onze hersenen weer andere zaken kunnen doen, terwijl we de gebaande paden lopen.

Als we dat niet kunnen, moeten we opeens in het hier en nu zijn en ons bezighouden met de zaken waar we ons anders niet mee bezighouden. Het haalt ons uit ons ritme van veel zaken tegelijk doen. Ons onbewuste kan opeens de weg niet meer helemaal vinden en roept het bewuste erbij. Wat moeten we nu doen en waarom en hoe lang en met wie?

Overleving

Ons onbewuste zorgt voor onze overleving. Dat houdt zeker van gebaande paden en voorspelbaarheid. Ons bewuste stelt de doelen die wij willen bereiken in het leven. Ons onbewuste volgt liever wat veilig voor ons is, meestal is dat het gene dat we kennen. Ons bewuste wil nieuwe dingen leren en nieuwe zaken ontdekken en ons onbewuste wordt daar onrustig van.

Daarom is het goed om sommige zaken voorspelbaar te houden. Bijvoorbeeld als je reist, de zaken die je bij je hebt goed te ordenen. Paspoort op een vaste plek, geld in hetzelfde zakje, telefoon altijd in de rechterzak doen. Dat geeft rust voor het onbewuste en ons bewuste kan zich dan bezighouden met alle mensen om ons heen, nieuwe dingen en zorgen voor nieuwe ontplooiing.

Dus als u ontspannen met spanning op reis wilt, zorg dan voor enige voorspelbaarheid en ook voor nieuwe onontdekte paden. Een goede mix levert u het meest op.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht