Zorg

‘Mijn buik is vol’ – Column Autisme Tine van Knijff

Sperziebonen door de aardappels prakken, daar huivert Tesse letterlijk van. Groente en aardappels, die eet je apart van elkaar wat hem betreft. En het liefst ook nog uit verschillende bordjes.

Tesse eet zijn avondeten het liefst uit drie verschillende bordjes. Foto: Tine van Knijff

Tesse eet zijn avondeten het liefst uit drie verschillende bordjes. Foto: Tine van Knijff

Problemen met voedsel en eten komen vaak voor bij kinderen met autisme. Ze willen bepaalde ‘kleuren’ niet eten, ze eten heel snel of juist heel langzaam, of eten in een bepaalde volgorde.
Tesse eet zijn avondeten liefst niet van één bord, maar van drie. Een bord met bijvoorbeeld aardappels, een kommetje met groenten en een kommetje met vlees in stukjes. Wij vinden het allang best. Hij eet nu tenminste.

Buik bol van veranderingen

Vanaf januari gaat Tesse naar de medisch orthopedagogische dagopvang (mod) ‘De Bernebrêge’ in Dokkum. Daar gaat het nu heel goed met hem, maar hij moest de eerste maand erg wennen. Dat merkten wij aan een aantal zaken, waaronder zijn eetgedrag.

Hij weigerde thuis eigenlijk te eten, op het mod at hij wel wat maar niet veel. We zagen hem magerder worden. ‘Mijn buik is vol’, was zijn standaardantwoord. Hij had zijn buik vol van alle veranderingen, dat was het. De kinderarts op het mod verzekerde ons dat het wel goed zou komen als we er niet teveel aandacht aan zouden schenken; kwestie van wennen voor ons en voor hem.

Teveel prikkels

Nu gaat het beter. Tesse eet thuis vaak wel heel langzaam, maar hij eet. Meestal van drie verschillende bordjes en kommetjes. Een hapje vlees, dan een hapje groente, dan aardappels of rijst. Of eerst alleen maar vlees, daarna alleen maar groente…

Thuis, op het mod en bij opa en oma lukt eten nu dus wel aardig. Elders niet. Dan gebeurt er zoveel om hem heen, dat Tesse zijn buik weer letterlijk vol heeft van alles. Teveel prikkels, daar kan dan geen eten meer bij. De lunch in een restaurant kwam er laatst meteen weer uit, Tesse en ik zaten helemaal onder.

Smurfenijs

Toch vind ik dat we zulke dingen moeten blijven proberen. Afgelopen weekend fietste ik met Tesse achterop door ons mooie stadje Dokkum. ‘Zullen we een ijsje halen Tesse?’ Ik verwachtte ‘Nee, nee, nee!’. Maar Tesse zei ja.
Met een bakje frambozen- en smurfenijs zijn we op een bankje buiten de ijssalon gaan zitten. Tesse at heel langzaam zijn ijsje met een lepeltje. Hij was nog niet op de helft toen hij zei: ‘Ik hoef niet meer, mijn buik is vol.’

Prima. Het ijsje hebben we in een prullenbak gekieperd en we zijn weer op de fiets gestapt. Mijn buik zat ook vol. Met vlinders. Wat is het hebben van een kind met autisme toch een ontdekkingsreis. En wat is het mooi dat tegenover diepe dalen zulke hoge pieken staan.

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook. Ik vertel eens in de twee weken over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht