Zorg

Borstkanker herkennen. Ademtest kan mammogram vervangen

Met een ademtest van slechts 6 minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic.

borstkanker, onderzoek, mammografie, borsten, bevolkingsonderzoek, kanker, tumor

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen Suyk

De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammogram, de huidige methode. De veelbelovende resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Meest voorkomend

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen, liefst één op de acht krijgt met de ziekte te maken. Vrouwen in Nederland tussen de 50 en 75 jaar worden elke 2 jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram.

Pijnlijk

‘’een pijnlijke en onplezierige methode, nog afgezien van mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling”, aldus Roy Lalisang, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC.

Onderzoek

De test, ontwikkeld in de Verenigde Staten, werd onderzocht bij 244 vrouwen. Hij is gebaseerd op het feit dat er bij vrouwen met borstkanker andere stoffen in de uitgeademde lucht zitten dan bij vrouwen zonder de ziekte.

Positieve ademtest

Met bijna 100 procent zekerheid bleek de test op die manier in staat borstkanker uit te sluiten. Gezonde vrouwen hadden namelijk in bijna alle gevallen een normale ademtest. In geval van een positieve ademtest werd in bijna 80 procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden om borstkanker te bevestigen of uit te sluiten, aldus de onderzoekers.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht