Zorg

Bijna blind in twee dagen: Leeuwarder heeft zeldzame ziekte van Harada

Blind worden door een zeldzame oogziekte. De  ziekte van Harada of de ziekte van Van Vogt-Koyanagi. Wegzakken in een duisternis in nog geen twee dagen tijd. De eerste weken van januari 2013 waren voor Joop Visscher uit Leeuwarden de meest huiveringwekkende van zijn leven. Op het dieptepunt zag hij nog maar zo’n 3 procent: wat zwarte vegen en vlakken. Meer niet. 

GetContent[5]

Blind in twee dagen dankzij een zeldzame oogziekte. Joop Visscher uit Leeuwarden.

Het begon op woensdagmorgen 2 januari. Visscher zag wat minder met zijn linkeroog. Er zat een waas over. ”Ik vertrouwde het niet.”

De brildragende Leeuwarder, die allesbehalve kind aan huis was bij de oogarts, had goede ervaringen met optometrist en opticien Akko Vellinga. Die mat hem vorig jaar zomer een nieuwe bril aan en Visscher besloot dezelfde morgen nog naar Vellinga te gaan.

Netvlies
Met een scan bekeek de optometrist het oog. Hij zag vocht in het netvlies. Hij sloeg gelijk alarm en belde de oogpoli van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Na overleg kon Vellinga er op vrijdag al terecht.

Maar op woensdagavond, nadat Visscher de krant had gelezen, merkte hij dat ook zijn rechteroog wazig zag. De volgende morgen meldde hij zich weer bij Vellinga en opnieuw sloeg die alarm. Nog dezelfde middag kon Visscher naar de oogpoli in Leeuwarden. Twee oogartsen onderzochten de ogen. Ze wilden dat de Leeuwarder linea recta doorging naar het UMCG in Groningen. Het was flink mis.

Het zicht verdween in een duizelingwekkende snelheid. In Groningen werd hij gelijk opgenomen. “Het ziet er heel slecht uit. U moet erop rekenen dat u hier twee tot drie weken moet blijven.”

Geschokt
Visscher en zijn vrouw Maria waren geschokt. De specialisten in het UMCG prezen het kordate optreden van Vellinga en de oogartsen van het MCL, want tijd is alles. Zeker in dit geval. Zou hij een dag later zijn gekomen, dan was hij nu vermoedelijk blind geweest.

Zijn ogen werden uitgebreid onderzocht. Ook door oogartsen in opleiding. Visscher zat een uur lang in een onderzoekskamer. Om beurten keken een kleine twintig dokters hem in zijn ogen. “Dat is toch prachtig, wie maakt dat nou mee? Een second opinion? Ik had er bijna twintig.”

Aanvankelijk dachten de artsen aan acute netvliesafsterving, een gevolg van een herpes-virus. Visscher kreeg een groot aantal medicijnen om de infectie te bestrijden. Een zeldzamere auto-immuunziekte werd ook zeker niet uitgesloten. De artsen namen een biopt (monster) en stuurden dat op naar een gespecialiseerd laboratorium.

Tandpasta
Hij zag bijna niets meer. Tandpasta smeerde hij rechtstreeks op de tanden omdat hij de borstel niet meer kon zien. Hij schuifelde over de vloer, botste per ongeluk tegen zijn vrouw aan.

Visscher bleef positief, terwijl de artsen maar bleven wachten met hun diagnose om hem geen valse hoop te geven. Visscher zocht naar mogelijkheden. Een keer klom hij op de tast op een stoel, om zo de klok te kunnen lezen. Hij stond met zijn neus tegen het glas van de klok toen een verpleegkundige binnenkwam. “Meneer Visscher, dit doen we dus niet weer. Of wilt u naar de afdeling voor gebroken benen? Is dit nog niet erg genoeg?”, klonk het streng. Hij gniffelt er nu om.

Prednisolon
De artsen begonnen wel met behandelen. Via een infuus kreeg hij een grote hoeveelheid prednisolon binnen. “Ik ging op zondagavond bijna blind naar bed. Ik zei tegen de verpleegkundige: laat het licht maar aan, ik zie toch niets meer.” Maar toen hij de volgende morgen de ogen opendeed zag hij weer een beetje: de contouren en kleuren van een schilderij, een stoel. Het zicht kwam een heel klein beetje terug.

Op dinsdag kwam de uitslag van het lab. Visscher heeft geen virus onder de leden, maar een auto-immuunziekte: de ziekte van Harada of ziekte van Van Vogt-Koyanagi. Deze komt zelden voor bij blanke mensen, maar vooral bij gekleurde jonge mannen. Bij de ziekte richt het afweersysteem zich tegen lichaamseigen weefsels en veroorzaakt met name ontstekingen in het oogweefsel. Die kunnen zo beschadigend zijn, dat de zieke blind kan raken. De ziekte van Harada kan jaren duren, met zo nu en dan een opleving, en dan verdwijnen.

Snelheid
Visscher mag na anderhalve week het UMCG verlaten. Hij heeft dan nog minimaal zicht. Een week later blijkt hij weer 20 procent zicht te hebben, weer een week later 50 procent. Hij en zijn vrouw zijn blij. “En dankbaar voor de snelheid waarmee iedereen gehandeld heeft”, zegt Maria Visscher.

Ze noemt het gedeeltelijke herstel een ’godswonder’. Joop Visscher knikt, hij kroop door het oog van de naald: “Het is bijna niet voor te stellen dat je zo snel kan wegzakken in een inktzwarte duisternis. Het kan nu alleen nog maar beter gaan, ook al wordt mijn zicht nooit weer 100 procent.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht