Zorg

Crimineel gedrag ligt op de loer bij adoptiekinderen. Braziliaanse mannen opgepakt: toeval?

De twee broers die achter drie moorden in Drenthe zouden zitten, hebben een opvallende overeenkomst met de vuurwapengevaarlijke Marcos van der P., die vorige week na een spectaculaire vlucht in Duitsland kon worden opgepakt. Alle drie de mannen zijn geadopteerd uit Brazilië. En dat is geen toeval, zegt emeritus-hoogleraar Hoksbergen.

hangjongeren, jeugd, criminelen

Problemen met adoptiekinderen

René Hoksbergen heeft ze geregeld over de vloer gehad, adoptiekinderen die dreigden te ontsporen. Hechtingsproblemen, gedragsproblemen, agressie, vluchtgedrag: Hoksbergen zag het allemaal. En hoe vervelend dat ook klinkt tegenover succesvolle adoptiekinderen, hij is helder: ,,Geadopteerden hebben een groter risico om crimineel gedrag te gaan vertonen.”

Problemen met adoptiekinderen

De emeritus hoogleraar adoptie is een autoriteit, sinds hij zich in de jaren ’70 op het onderwerp stortte. In een tijd waarin adopties ‘hip’ waren – vooral in linkse kringen – doordat de televisie beelden toonde van hongerig Afrika, oorlogswezen in Vietnam en verstoten baby’s in Zuid-Korea. De bijbehorende problemen kon nog niemand voorzien. ,,Nu weten we veel meer. Adoptiekinderen kunnen serieuze hechtingsproblemen krijgen, met alle gevolgen van dien.”

Belangstelling

Hoksbergen volgde de vlucht van de Nederlandse ‘Bonnie en Clyde’ met bovenmatige belangstelling, zeker omdat ‘Clyde’ Marco van der P. een uit Brazilië geadopteerde jongen is. Nu bekend is geworden dat twee uit dat land geadopteerde broers verdacht worden van drie moorden in Drenthe, durft Hoksbergen te stellen dat hun criminele overeenkomsten niet geheel toevallig zijn.

,,Moord, gijzeling en schieten met een vuurwapen is wel extreem. Daar speelt meer. Toch zijn er bij adoptiekinderen wel meer zogenoemde criminogene factoren, omstandigheden die bijdragen aan crimineel gedrag.”

Niet-communicatief

Adoptiekinderen zijn vaker dan anderen niet-communicatief, ze hebben weinig vertrouwen in volwassenen, kenden geen veilige plek en kunnen daarom moeilijker hechten.

De gewetenontwikkeling kan geremd zijn, het vermogen om zich in te leven in anderen, is daardoor minder. Ze voelen zich afgewezen, gekwetst. ,,Vaker dan anderen kampen ze met frustratie. En dat roept agressie op. Dikwijls gaat het om kleinere criminaliteit of drugsgebruik als gevolg van de gedragsproblemen.”

Hoger risico

Onderzoek maakte duidelijk dat geadopteerde kinderen, zeker als ze gaan puberen, een hoger risico lopen op gedragsproblemen. Bij jongens is dat risico zelfs tweemaal zo hoog. Uiteindelijk komt 1 op de 4 in aanraking met hulpverlening.

Volgens Hoksbergen is uit studies gebleken dat Zuid-Amerikaanse adoptiekinderen vaker met problemen te maken hebben dan bijvoorbeeld Aziatische kinderen. ,,Het gaat dan om luttele procenten, maar toch.”

Oorzaak

Drankgebruik door de ouders, geweld, de eerste levensjaren in armoede, van tehuis naar tehuis: Braziliaanse adoptiekinderen kwamen dikwijls al zwaar beschadigd over, terwijl Aziatische kinderen veel sneller na hun geboorte werden geadopteerd. ,,Zo’n beschadiging in de eerste levensjaren, daar kamp je een leven lang mee.”

Teruggelopen

Waar het aantal adopties in de jaren ’70 een vlucht nam, is dat recentelijk teruggelopen. Na de piek in 1980 (1599 kinderen), werden er in 2011 nog 563 kinderen geadopteerd. Uit Brazilië waren dat er in 1996 nog 81, in 2011 nog maar drie.

De emeritus-hoogleraar waarschuwt dat de komende jaren echter nog meer ‘excessen’ – zoals hij de moorden in Drenthe en de gewelddadigheden van Marcos van der P. noemt – te verwachten zijn. Een aantal bereikt nu de leeftijd (eind 20, begin 30) waarin ze ontdekken dat het leven niet is geworden wat ze hadden gehoopt. ,,En er is niemand om hen te begeleiden.”

Zelf pleitte hij jarenlang voor meer nazorg ná de adoptie. Maar die is tot zijn spijt niet van de grond gekomen. ,,Op die manier kunnen gedragingen eerder worden herkend en kan probleemgedrag worden voorkomen.”

Angst

Niet zelden proberen adoptieouders hun getroebleerde kinderen te helpen, terwijl die juist niet over hun trauma’s kunnen praten. Bovendien willen ze hen niet teleurstellen en sluimert er tegelijk altijd de angst te gaan hechten om toch weer te worden verlaten.

,,Adoptiekinderen en hun ouders zijn de dupe geworden van het gebrek aan zorg. Ik vrees dat de samenleving daar nu ook de uitwassen van gaat merken.”

 

Dit verhaal van Jantien de Boer is eerder geplaatst in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht