Voeding

‘’ Superfoods bestaan niet. Het is een marketing strategie ’’

De groei van superfoods is de afgelopen 2 jaar flink gestegen. Er wordt nu waarschuwt nu voor deze ‘’wondermiddelen’’ want deze bestaan helemaal niet aldus het Voedingscentrum.

bessen, gezond, fruit, superfood,

Opkomst

Ruim twee jaar geleden kwamen de superfoods in opkomst. Nieuwe boeken, tijdschriften en de zo geheten Foodies (foodbloggers) begonnen wild te schrijven over deze nieuwe ”trend” om gezond te leven.

Wat zijn superfoods?

Superfoods staan bekend om hun super gezonde werking. Ze zitten vol goede voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en goede vetten. Deze natuurlijke producten zouden je lichaam een boost geven en voorzien in allerlei belangrijke stoffen.

Ziekte voorkomen

‘Gojibessen staan bol van antioxidanten die de kans op kanker verminderen.’ ‘Chiazaad vertraagt het verouderingsproces.’ ‘Quinoa stimuleert de stofwisseling.’ Tegenwoordig worden allerlei producten aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen.

Onderzoek

Het voedingcentrum deed een onderzoek naar het gebruik van superfoods onder Nederlanders. ‘’Er bestaan namelijk helemaal geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft’’ vertelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.

Toverwoord

Variatie is het toverwoord volgens Patricia. ‘’De beste manier om alle verschillende voedingstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.’’

Uitslag

Nederlanders blijken er dan ook niet massaal in te trappen. Slechts een op de tien geeft aan het noodzakelijk te vinden om superfoods te eten naast gewone voeding.

Jongeren en hogeropgeleiden zijn iets enthousiaster over superfoods. Hoe ouder de consument, hoe sceptischer ze zijn. Dit blijkt uit een steekproef onder 1.000 mensen van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl

Het begrip

Ongeveer 1 op de zes Nederlanders is bekend met de term superfoods. Een kwart kent het begrip, maar weet niet wat het inhoudt. Na het lezen van de omschrijving blijven vier op de tien onbekend met het begrip superfoods.

Op de vraag aan respodenten wat zij onder superfoods verstaan, kwamen uiteenlopende antwoorden. Ze vermelden ‘specifieke’ superfoods zoals: gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad. Wat opviel was dat ze ook veel ‘gewone’ producten noemden zoals: groente, fruit en vis.

fruit, gezond, banaan, avocado,

Niet wettelijk

Patricia Schutte legt uit: ‘’Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd. De term is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie.’’

Superfood kopen

Van de respondenten geeft 23 procent aan wel eens een superfood te kopen. Dit doen zij vooral om de weerstand, de algehele gezondheid en het energieniveau te verbeteren. Bessen en zaden zijn de meest gekochte superfoods. Bessen eten ze vooral voor een betere weerstand en zaden voor een goede stoelgang. Van de kopers gebruikt een op de vijf elke dag een superfood.

Is dat dan erg? “Dat is in principe geen probleem, want bijvoorbeeld groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon. Het maakt daarbij niet uit of mensen het aanduiden met de naam superfood”, aldus Patricia Schutte.

Gevaarlijk

“De marketingterm superfood kan gevaarlijk zijn, omdat mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht