Zorg

Anuskanker bij homo’s met hiv neemt toe

Het aantal gevallen van anuskanker is de afgelopen twee decennia flink toegenomen. De ziekte neemt vooral toe onder homoseksuele mannen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam.

AMSTERDAM-ZIEKENHUIS-AMC

De meerderheid van de mannen die seks hebben met mannen die besmet zijn met met hiv hebben een voorstadium voor anuskanker. Bij 30 tot 50 procent van deze groep mannen gaat het om een matig tot ernstig voorstadium wat kan leiden tot anuskanker.

HPV

De ziekte is een gevolg van een besmetting met het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV) dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Oorzaken

Volgens onderzoeker Olivier Richel is het aantal gevallen van anuskanker toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. Een HPV-infectie wordt meestal door het immuunsysteem van het lichaam bestreden. Bij hiv-patiënten is de afweer verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen anuskanker of een voorstadium ervan te ontwikkelen, aldus Richel. Zo komt de ziekte ook vaker voor bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld een donornier hebben ontvangen.

Klachten

De klachten van anuskanker kunnen lijken op die van endeldarmkanker, echter is er een essentieel verschil in behandeling. Klachten die kunnen voorkomen bij anuskanker: bloeden uit je anus, jeuk of pijn in of bij de anus, een gezwel of knobbel, vaak aandrang tot ontlasten, verandering in het ontlastingspatroon wat afwisselt met verstopping en diarree.

Aambeien

Deze klachten kunnen ook voorkomen bij aambeien. Het is daarom belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als u last heeft van bloed bij de ontlasting. De huisarts kan dan vaststellen of het inderdaad om aambeien gaat, of voorstellen om verder onderzoek te doen.

Diagnose en behandeling

De huisarts zal de anus en het onderste deel van de endeldarm onderzoeken op onregelmatigheden. Als de arts iets afwijkends meent te constateren wordt de persoon doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.  Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor patiënten met

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht