Zorg

Domperidon: alleen bij misselijkheid

Patiënten moeten het geneesmiddel domperidon alleen nog gebruiken om misselijkheid en braken tegen te gaan en niet meer voor andere aandoeningen.

domperidon
Ook zou de maximale dagelijkse dosering van het medicijn omlaag moeten. Dat adviseert het Europese geneesmiddelencomité PRAC, waarin ook de Nederlandse medicijnwaakhond CBG-MEB vertegenwoordigd is. Het CBG-MEB bracht dit advies vrijdag naar buiten.

Klachten

Klachten over bijwerkingen van domperidon leidden in maart vorig jaar tot het besluit het middel opnieuw te beoordelen. Zo kan het middel hartritmestoornissen en andere hartproblemen veroorzaken. Sinds 2002 kreeg het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb 216 meldingen over het geneesmiddel binnen. 11 domperidon-gebruikers zijn overleden.

Het comité concludeert nu dat de werking van het middel opweegt tegen de risico’s, mits patiënten de adviezen over het gebruik ervan in acht nemen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht