Zorg

Bekkenbodemmatje bij bekkenbodemverzakking. Wat is een mesh?

Een bekkenbodemmatje (mesh) is een kunststof implantaat ter behandeling van bekkenbodemverzakkingen. Het matje wordt permanent vastgezet in het lichaam en het is bijna niet mogelijk om het te verwijderen. De inspectie  voor gezondheidszorg ontving meldingen over complicaties na ingrepen met bekkenbodemmatjes die via de vagina worden ingebracht.

bekken

De meldingen gingen eerst vooral over matjes die vanaf 2005 op de markt zijn. Later ontving de inspectie ook meldingen over andere soorten matjes en bandjes voor toepassing bij de behandeling van verzakkingen en stress urine-incontinentie. Naar aanleiding van de meldingen deed de inspectie onderzoek.

Complicaties

Mogelijke complicaties na implantatie van een matje zijn onder andere dat de vaginahuid niet goed over het matje groeit. Het matje wordt dan ‘zichtbaar’ en geeft een afscheiding. Dit heet erosie. Doordat het matje bestaat uit een opengewerkt weefsel van kunststof (meestal polipropyleen), groeit het lichaamsweefsel er doorheen. Dit is om extra stevigheid te geven. Er ontstaat een soort littekenweefsel, dat één geheel met het matje wordt. Soms kan een lichaam daar heel hevig op reageren. Er ontstaat dan zoveel littekenweefsel dat het matje samentrekt, wat tot pijnklachten kan leiden.

Pijnklachten

De klachten die na een ingreep met mesh bij sommige vrouwen optreden zijn zeer ernstig. Ze bestaan onder andere uit: hevige pijn, geen seksueel contact kunnen hebben, en problemen bij ontlasten. Vrouwen met deze klachten worden gehinderd in hun dagelijks leven, waardoor sommigen zelfs hun baan moeten opzeggen.

Voorlichting

Aan het plaatsen van een implantaat zijn altijd risico’s verbonden. Uw arts is verplicht u over deze risico’s en over de beschikbare alternatieven te informeren, zodat u samen een goede afweging kunt maken. Als u binnenkort een ingreep moet ondergaan voor de behandeling van een verzakking is het belangrijk dat u hierover goede voorlichting krijgt. Het is aan te raden om alle vragen op die u hebt, op te schrijven en aan uw arts te stellen. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) staat een lijst met vragen die u kunt stellen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht